"rezystor z kondensatorkiem" - chodzi Ci o korektor impedancji? Mozesz dac, ale musisz go wyliczyc na podstawie parametrów, tu masz wzor - http://kolumny.prv.pl/zwrotnicabi.php
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
no to cos zle wyliczylesMatys1990 napisał:Oki jeszcze jedna sprawa czy tunel o srednicy 60 i dlugosci 120 da odpowiednie strojenie?? Z symmulacji wyszlo mi jakies 50hz ale mozliwe ze cos zle zrobilem. Budy maja po 18l.
tomq88 napisał:Heh, żeby to było tak proste jak mówisz... Nie polaecałoby się gotowych projektów, tylko konkretne głośniki i ludzie sami by sobie składali zestawy od zera (tzn od fazy projektów)..
tak, bo w koncu to cos bedzie gralo tak jak powinnojanuss73 napisał:Czy zrobienie zwrotnicy wg czyjegoś projektu to wogóle jakiś krok na przód?
tez mi sie wydawalo ze to grosze...januss73 napisał:Dla czego wszyscy amatorzy audiodiy tak strasznie boją się samodzielnie zaprojektować zwrotnicę? Jest cała masa prostych programów, odpwiednia kapsułka kosztuje paręnaście złotych, a kartę dźwiękową w kompie ma chyba każdy. Teorii w interniecie jest jak nasiał.
Pomyśl jaka to będzie frajda jak inni będą kopiować twój projekt....
:lol:Pawel S. napisał:tak, bo w koncu to cos bedzie gralo tak jak powinnojanuss73 napisał:Czy zrobienie zwrotnicy wg czyjegoś projektu to wogóle jakiś krok na przód?![]()
Pawel S. napisał:zaczalem od budowy JIGa i mikrofonu. wydalem jakies 50zl...
...nie skonczylem jeszcze zwrotnic strojonych a wydalem na to jakies 400-500zl
tak wiec to wcale nie jest takie tanie a tymbardziej nie latwe...
Matys1990 napisał:Chyba pobawie sie i zrobie zwrotnice na uchometoda prob i bledow zobaczymy co z tego wyjdzie
![]()
Gra moim zdaniem lepiej od xt25 i inaczej od taśmowego expolineara. W porównaniu z expolinearem trudno mi ocenić czy gorzej czy lepiej. Mam oba a gram na HDS'ie więc...kombo napisał:januss73, takie mam pytanie raczej nie związane z tematem. Jak podoba Ci się wysokotonowy hds? Możesz porównać do jakichś innych tweeterów?