• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2xtani monitor pomocy

żadnych zimnych lutów, dostałem złe kondki ... z tego co się wlasnie dowiedziałem są one na prąd stały i w tym cała rzecz. zamówie inne i zobaczymy co z tego będzie ;)

Ja w sumie tez :P

Nazuel Przynies mi dzisiaj te rzeczy na zwrotke sam zobacze polutuje itp ;P bo widze ze dla Ciebie to za trudne ;P

Ps. nazuel to moj sasiad ;P

[ Dodano: 2009-08-25, 09:32 ]
Ps.2 Ale z tego co mi wiadomo to zmienny prad daje wlasnie efekt naladowania i rozladowania, tym sie rozni od stalego, chyba ze jestem w bledzie to prosze mnie poprawic ;)

W zwrotnicy głośnikowej nie płynie prąd stały! Podłączcie sobie 12VDC z jakiegoś zasilacza (nie polecam) to zobaczycie co się stanie z głośnikami.
Kondensator działa jak filtr górnoprzepustowy dlatego nie działa na napięcie stałe bo napięcie stałe to prąd o f=0Hz. Im mniejsza pojemność kondensatora, tym wyższa częstotliwość odcięcia.
Zupełnie na odwrót działa cewka.

Bart210 no nie plynie nie plynie, ja mialem na mysli sam kondensator :)))

Dizisja od kolegi wezme te czesci na zwrotnice i zobacze bo cos mi sie wydaje ze blad moze polegac na zlym polutowaniu czesci :)))

Chociaz wczoraj mowil mi ze sprawdzal wszystko dokladnie pare razy dziwna sprawa :)

nazuel napisał:
nic nie weźmiesz bo jade po nowe kondensatory ;]
Nie rób nic pochopnie tylko daj sąsiadowi :) Kondensator może być jedynie przebity, a nie złego typu. Nie ma kondensatorów na prąd stały a innych na zmienny... To jakaś dziwna informacja.

Ja tam nie smiem negowac wiedzy owych elektronikow ;P

Nie znam sie az na tyle by wdawac sie w wymiane zdan ;P

[ Dodano: 2009-08-26, 06:08 ]
No i kolega przyszedl do mnie z tymi zwrotnicami, okazalo sie ze zle szczytal schemat, poszedl do domu i dostalem pozniej wiadomosc ze wszystko gra ;))))

Ale cholerka co z tymi kondesatorami na prad zmienny :D:D:D:D:D:D

[ Dodano: 2009-08-26, 07:42 ]
ps. Na prad staly ;P

raffal81 napisał:
Ale cholerka co z tymi kondesatorami
Zapytaj wujka Google ;) Poczytaj sobie co to jest kondensator a zrozumiesz, nie ma sensu tu się rozwodzić bo tylko innymi słowami to napiszemy co ty znajdziesz w 5 sek... Generalnie nie ma oddzielnych kondensatorów na prąd zmienni i na stały, ten sam kondensator przy różnym prądzie będzie się inaczej zachowywał...

Melislaw Ja to doskonale wiem, napisalem w formie zartu odnosnie tego co stwierdzili ELEKTRONICY ;P

glosniczki wstępnie złożone, wstępny dźwięk nie jest zbyt piękny, wiec nie pozostaje mi nic innego jak tylko czekać na wygrzanie się głośników :)

jak tylko dorwe aparat dodam zjdęcia

Nazuel moze w koncu zrobisz te zdjecia :)

Ps. Podobno bedzie robil nowe pudla pod glosniki ;P chyba cos mu nie wyszlo ;P aczkolwiek pisal mi ze glosniki nabieraja barwy i zaczynaja grac :P

Powrót