• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3 drogi na stxach - coś a'la avalony

Reakcji
0
Witam wszystkich

Jakoś od pół roku nosilem sie z zamiarem zbudowania własnych kolumn, brak funduszy jednak na to nie pozwalał. Na szczescie wakacyjna tyranina na budowie dala odpowiedni zastrzyk gotówki i przystąpilem do pracy.

Wybrałem projekt Irka (juz sam nie wiem gdzie on sie najpierw pojawil) "3-drogi na stx scx". Doszedlem do wniosku, iż jest to konstrukcja sprawdzona, w miare profesjonalnie zaprojektowana i co najwazniejsze na moją kieszen.

Zaraz po wypłacie rozpoczałem kompletowanie materialów, dla zainteresowanych zamieszczam spis elementow wraz z cenami:

Głośniki: 320zł
Elementy zwrotnic: 150zł
BR, terminale, okablowanie, kolce material wytlumijacy: coś ok 100zł
MDF 25mm: 140zł
Fornir mahon sapeli: 75zł
kleje, lakier, bejca: 120zł
Razem około 900zł

Najgorsze było zdobycie mdfu, ale udało się. W sklepie doznalem szoku gdzy za całą plytę 280x207 pani zażądała 280zł, chwila kalkulacji i doszedłem do wniosku że chyba wystarczy mi połowa. Nabylem zatem połówkę. Jednak gdy w domu przy AutoCadzie rozplanowałem elementy do wycinania okazalo sie ze zabraknie na wewnetrzne przegrody. W rezultacie Wykonałem je ze świerkowej deski 20mm.
Poniżej krótki fotoreportaż z tego czego udało mi sie dokonac do tej pory.

http://img217.imageshack.us/gal.php?g=dsc00974ub.jpg

Aha zmiany w oryginalnym projekcie to pochylenie kolumn o 5stopni i grubosc plyty 25 a nie 18mm przody sa sklejane z dwoch plyt.

http://img217.imageshack.us/gal.php?g=dsc00974ub.jpg

harvester88, gdzie opis brzmienia kolumn? wlasne wrazenia?
no i wklej miniaturki na forum a nie dajesz link do galeri :P

[ Dodano: 2009-11-10, 06:38 ]
no i w dodatku drugi link nie dziala :evil:

Przecież napisałem ze to jest to co mi sie do tej pory udało zrobic. Czyli na razie mam skrzynki w tym jedna ze scietymi naroznikami i trzema bokami ofornirowanymi. Jeszcze ze dwa weekendy i moze bede mogł napisac cos o brzmieniu:D

Tutaj daje sie gotowe konstrukcje :)) mogles wkleic zdjecia w innymn temacie ;) budowanie na ekranie ;)

No i jest pierwszy poważniejszy problem. W niedziele okleilem jak juz wspomnialem 3 scianki jednej z kolumn i nie bylo mnie dwa dni. Własnie przyjechalem i widze ze fornir popekał w niektorych miejscach. wygląda to mniej wiecej tak:

qqqqb.jpg

http://img694.imageshack.us/i/qqqqb.jpg/

Mam jeszcze następujące pytania do forumowiczów. Jak dobrać dlugosc BR i czy zwrotnice wymagaja jakiegos specjalnego mocowania czy wkretami do scianki po prostu?

dzieki wszystkim za pomoc

Ps do admina. Próbowałem wkleic miniaturke i w poscie umiescilem ale sie nie wyswietla wiec wstawilem link. Pewnie czegos nie ogarniam;]

zwrotnice możesz przykręcić czy przykleić bo ścianki. br wpasuj ciasno, wkleij jak dokończysz strojenie.

p.s. popularny ostatnio kształt skzynek ;)
p.s.2 temat "w trakcie budowy" więc OK
Tu można zamieszczać szczegółowe relacje/fotorelacje z budowy WŁASNYCH urządzeń elektroakustycznych. Innymi słowy DIYAUDIO LIVE ! Po ukończeniu konstrukcji zapraszamy do umieszczenia jej w dziale "WŁASNE konstrukcje elektroakustyczne"

harvester88 napisał:
No i jest pierwszy poważniejszy problem. W niedziele okleilem jak juz wspomnialem 3 scianki jednej z kolumn i nie bylo mnie dwa dni. Własnie przyjechalem i widze ze fornir popekał w niektorych miejscach.

to pewnie dlatego że w niedziele oklejałes :razz:
a tak serio to może po oklejeniu trzymałeś gdzieś przy oknie gdzie jest dostęp do promieni słonecznych? :razz:
kitem to pokryj i bd git

Myslałem tez o zrobieniu szpachli z trocin z okleiny ale nie wiem z jakim klejem to wymieszac. Pozatym takie operacje moga poskutkowac tym ze bejca nie bedzie chciala w tych miejscach wsiaknac a wtedy to dopiero bedzie kicha.

to pewnie dlatego że w niedziele oklejałes :razz:
a tak serio to może po oklejeniu trzymałeś gdzieś przy oknie gdzie jest dostęp do promieni słonecznych? :razz:
kitem to pokryj i bd git

Masz racje, błednie postawiłem ja w bardzo ciepłym pokoju;/

Jaką kopułkę dajesz pj czy awx? Do takiej pięknej skrzynki może pokusisz się o wsadzenie lepszej kopułki, niż pj i od razu sklepiesz zwrotkę projektu stx'a. Może warto dołożyć do kopułki, która zagra z klasą, a wraz z nią cała kolumna.

Coś drogo cię to wyszło, same głośniki ponad 300, a całość 900... Wiem, że tyle wychodzi, ale wolałbym za ta kasę kupić lepsze głośniki.

jamess8 napisał:
Coś drogo cię to wyszło, same głośniki ponad 300, a całość 900... Wiem, że tyle wychodzi, ale wolałbym za ta kasę kupić lepsze głośniki.
nie rozumiem twojej wypowiedzi :???: gdyby głośniki kosztowały 900zł to całość wyszłaby ~1500zł więc o co chodzi?

elvis18 napisał:
Jaką kopułkę dajesz pj czy awx? Do takiej pięknej skrzynki może pokusisz się o wsadzenie lepszej kopułki, niż pj i od razu sklepiesz zwrotkę projektu stx'a. Może warto dołożyć do kopułki, która zagra z klasą, a wraz z nią cała kolumna.

No niestety jest PJ o awx przeczytałem dopiero przedwczoraj a zamawialem z miesiac temu, poza tym zwrotnica jest tez juz gotowa i raczej nie ma odwrotu.
A co do pieknych skrzynek to coraz mniej pieknie mi sie to zapowiada. Dzisiaj walczylem z bąblami na fornirze i i tak do konca jeszce nie dalem rady.
Ale ogólnie nie jest zle, druga kolumna wychodzi diametralnie lepiej. Udało mi sie dzisiaj ofornirowac prawie calosc tej drugiej ladniejszej kolumny.

noweh.jpg
nowy2.jpg

to tyle na dzis

PS. Czekam na pomysły znawców w kwestii zaszpachlowania pekniec i malych ubytków, tzn z jakim klejem mieszac drobne wiórki zeby potem nie bylo tego widac po bejcowaniu.

Nie wiem jak to z bejcowaniem. Ale stolarz mi mówił i tak robiłem że wiórki mieszać z caponem lub lakierem z tym co będzie. W żadnym wypadku nie dawaj szpachli takiej akrylowej po 10zł z castoramy czy coś po lakierowaniu strasznie to widać. Generalnie jak zrobiłeś szpary na łączeniu forniru do dupa zbita zawsze to będzie widać nawet po wiórach.

szpary sa minimalne, przy zacieraniu papierem praktycznie znikaja zupelnie wiec raczej nie bedzie ich zbytnio widac. Chodzilo mi o pekniecia w fornirze.

I jeszce jedno pytanie mi sie nasunelo, jak bardzo musi byc doszczelniona gorna zamknieta czesc kolumny? Jakies minimalne nieszczelnosci odbijaja sie bardzo potem na brzmieniu? Starałem sie wszytko idealnie obsmarowywac sylikonem ale po zakladaniu przedniej scianki nie ma za bardzo mozliwosci skontrolowania szczelnosci miedzy nia a przegroda.

Nie smaruj silikonem to nie wanna czy zlew. Wyskrob to. Wszystkie krawędzie od środka zalewaj klejem do drewna. Pędzelek mały i od środka też pomażesz.

Mam taki specjalistyczny sylikon do drewna, gosc w sklepie mowil ze ludzie kupuja go do uszczelniania drewnianych lodek i jachtow wiec do kolumn jak najbardziej sie nadaje;]
Klejem smarowalem grubo wszystkie krawedzie przy sklejaniu.

Bez cudowania klejem zajechać i git. Jak kleju dałeś sporo podczas łączenia to będzie szczelnie. Jak to sąsiad stolarz mówi "komar ch... nie wetknie" :D

Moja rozpacz siega zenitu. Na tej pierwszej kolumnie sie porobily nowe bable i to w takiej ilosci ze kompletnie nie mam pomyslu jak sobie z tym poradzic.
Zrobilo sie tak pewnie dlatego, ze oklejalem w warsztacie(czyli wlasciwie na dworze) potem zanioslem do domu i wczoraj do poprawek wynioslem i tak juz zostawilem.
Nie wiem jak sie do tego zabrac w ogole. Juz zaczalem sie zastanawiac nad tym zeby zerwac fornir i zrobic od nowa tylko zerwanie tez zbyt proste raczej nie bedzie.
Jezeli ktos mial tego typu problemy albo wiecos wiecej na ten temat pilnie prosze o pomoc.

Mi to samo się działo kiedyś. Właśnie zmiana temperatur. Na 3 bąble 2 usunąłem żelazkiem dociskając z lekkim ciepłem i złapało. Tylko żelazkiem jeździj po jakimś papierze bo sobie je porysujesz.

Kolejny odcinek mojej pracy. Zelazko rzeczywiscie zdaje egzamin. Nie udaje sie zlikwidowac zupelnie babli, szczegolenie tych duzych, tzn zostaje taka mala waska faldka ale daje sie ja zeszlifowac papierem do zera.
Od dzisiaj rana do tej pory udalo mi sie zwalczyc bable w kolumnie nr 1 i okleic do konca kolumne nr 2, pobejcowac. Bejcowanie dwustopniowe, najpierw szmatka bejca-heban zeby przyciemnic drewno a potem pedzlem bejce machoniowa. Efekt bardzo ladny co widac na zdjeciach. Nie mogąc sie doczekac koncowego efektu wsadzilem na probe glosniki;]

49729656.jpg
27390003.jpg

Jeszcze mam taka jedna watpliwosc, Czy po lakierowaniu maja szanse wyskoczyc jeszce jakies bable na skutek zmian temperatury i wilgotnosci otoczenia??

Powrót