• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3 drogi: Własna konstrukcja SS + Morel

Poczytałem chwilkę na temat kalibracji jiga i skalibrowałem go. Wyszło książkowo ale teraz mam zagwozdkę. Czytałem później że przed pomiarami najlepiej wygrzać głośniki ale nie wiem jak wygrzać średni i sopran i czy sopran w ogóle trzeba jakoś wygrzać. Wpadłem na pomysł że mogę kolumny podłączyć do zwrotnicy uniwersalnej którą mam już kilka lat i na 100% działa. Ale nie wiem czy to dobry pomysł.

Na forum czytałem kiedyś informacje ze można "wygrzewać" głośniki wysokotonowe łącząc je szeregowo z kondensatorem z przedziału 2,2 - 4,7uF. Choć zwrotnica uniwersalna też wydaje się być dobry pomysłem jeśli chodzi o temat "wygrzewania".

Odpuść sobie wygrzewanie. Zwykle przy projektowaniu zwrotnicy tyle sie tego słucha , że sie wygrzeją a na koniec znów trzeba mierzyć to ewentualne zmiany w głośnikach wyjdą a poprawki i tak się naniesie

Witam, Świetny pomysł z takim projektem, kupa roboty, ale odwdzięczy się. Widzę warunki masz takiej jak ja jak robiłe mswoje monitory z tym, że posiadasz jakies fajne narzedzia. Kolega Yoshi dobrze napisał. Przy pierwszej "prowizorce zwronicy" popraostu posłuchaj sobie tego troche, potem pomiary testy, pomiary testi itd itd I znów pomiary testy. Głosniki więc spokojnie będą miały możliwość się "wygrzać" Pozdrawiam

Powrót