• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3 drogi w stylu Tidal Contriva

Reakcji
8
Jestem w trakcie projektowania, a już niedługo budowy kolumn wzorowanych na "3 drożna ala TIDAL Contriva" Wieniu26.
Jako, że projekt już mam, Seasy W18EX001 przyjdą jutro i fornir również posiadam(kupiłem na promocji z Barlinka całą paczkę 6m^2, aby nie zabrakło podczas oklejania :) ), myślę, że temat nie jest do usunięcia ;)
Obudową zajmę się w październiku, ale będę mógł pracować tylko w weekendy ze względu na studia, więc pewnie trochę zajmie złożenie wszystkiego do kupy. Postaram się aktualizować temat na bieżąco.

Obudowa:
-wykonana z MDF 28 albo 30mm, wzmocnienia wewnętrzne 16mm, przednia ścianka 64mm
-wymiary 130x48x29cm
-pochylenie ścianki przedniej 4 stopnie
-fornir Palisander Santos
-lakierowanie na wysoki połysk
-obudowa strojona BR na około 25Hz
-komora średnio-tonowego 10 litrów
-niskotonowego około 85 litrów
-w dolnej części oddzielna komora na zwrotnice

Po wstępnych obliczeniach pójdzie 4,4m^2 płyty 16mm oraz 3,5m^2 płyty 28 lub 30mm.

Głośniki i zwrotnice takie same jak u Wieniu26:
-zwrotnice by Yoshi
-SEAS L26RFX/P
-SEAS W18EX001
-SCAN-SPEAK R3004/662000 ILLUMINATOR

dudz4zxxupctog9v5mic_1379619445.jpg

Bardzo ładne pasy,ale chyba raczej do mojej bryły by nie pasowały ;)

Dziś zakupiłem SEAS-y L26RFX/P :)
W przyszłym miesiącu kupię płyty na obudowy, a za jakiś czas scany ;)

Zwrotnice już mam :) Wykonania na najwyższym poziomie, pełny profesjonalizm Yoshiego :)

Kolejnym krokiem będzie obudowa, w przyszłym miesiącu po otrzymaniu naukowego kupuję płyty i składam.

Budowa skrzynek ruszyła :) udało mi się skleić fronty oraz wyciąć poprzeczne wzmocnienia(z 5 godzin zeszło, można się żelką pociąć), za tydzień myślę, że uda się zrobić resztę. Poszedł cały arkusz płyty 30mm oraz została połowa płyty 16mm. Trochę przeraża mnie przenoszenie ich jak będą złożone :D

Połóż sobie jakiś miękki dywan na podlogę. Ja nie mogłem suba przenosić więc musiałem nim ślizgać po podłodzeona by nie dała rady...

Mała przymiarka. Skosy zacząłem robić, niestety wstrzymała mnie rozładowana bateria w pilarce oraz inne sprawy. Za tydzień będę miał od wujka zasilaną z sieci oraz ściski stolarskie, więc będzie można się bawić, może pokleić nawet :D

Powrót