• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3-drożne na Beymie - proszę o poradę

Reakcji
0
Ćześć

Na początku chciałbym wszystkich przywitać na forum jako newbee.
Jestem domorosłym konstruktorem kolumn, ale nosa nigdy nie wystawiłem poza Tonsila - niestety.
Chciałbym zbudować konstrukcję na 3 drożną na takich głosnikach:
bass - 12BR70
średni - 6B30P
wysokotonowy - T2030
buda - 22mm mdf 76l, strojenie na 38-39Hz, fi8 l=11-18cm ( na budzie
Zwrotnica 800/4500Hz bass/wys 12dB, śred 24dB

Proszę o opinię.
Z racji tego, że żyje w epoce Tonsila - jaka jest różnica jakość/dzwięk z odpowiednikami polskimi?
a) 6B30P ma PP membranę - jak to gra? lepiej niż org GDM16/80?
b) czy ktoś miał styczność T2030 - jak gra? Jaka jest różnica z GDWK 9-12/120?
c) o zaletach i wadach basu się nasłuchałem, i wiem że ten głośnik jest dla mnie stworzony :)

Witaj.
Mam te glosniki w domu poza T2030 ( mam T2010 ). Da sie je polaczyc, ale Twoje propozycje zwrotnicy sa bez sensu. Kto Ci w ogole zrobi do tego zwrotnice? Bo chyba nie myslisz, ze uzyjesz jakiejs uniwersalnej i bedzie git.

a) 6B30P ma PP membranę - jak to gra? lepiej niż org GDM16/80?
Trudno porownac midbas, do typowego sredniotonowca. Beyma daje wiecej mozliwosci podzialu miedzy glosnikami. Poza tym to PP, a wiec brzmienie raczej wygladzone, dosc neutralne, nienatarczywe.

b) czy ktoś miał styczność T2030 - jak gra? Jaka jest różnica z GDWK 9-12/120?

T2030 jest lepszym glosnikiem, ale nie takim latwym w aplikacji jakby sie wydawalo.

c) o zaletach i wadach basu się nasłuchałem, i wiem że ten głośnik jest dla mnie stworzony

A czego sie spodziewasz? Bo niskiego basu z tego nie bedzie. Glosnik potrzebuje stosunkowo sporej obudowy.

Pogromco - możesz podsełać schemat swojej zwrotnicy, człowiek uczy się od najlepszych :)

ja sam chciałem zrobić zwrotnicę 800/4500.

Pojemność obudowy - wewnętrzna z odliczeniem pojemności głośnikow i bassrefleksu

Dziękuje ślicznie za pomoc i wyrozumiałość.

Ostatnia edycja:
Ale ja nie mam do tego zwrotnicy :) nie laczylem tych glosnikow.
Podzialy jakie proponujesz sa za wysokie. Predzej 400/2500hz

Próbowałem policzyć zwrotnicę ale mam problem ze średnim tonem, proszę ma ktoś pod taki zestaw policzoną zwrotnicę? Mogę liczyć na pomoc w policzeniu zwrotnicy dokładnie do tego zestawu.
Wykres średniego tonu mi wychodzi za stromy oraz ma da duży szpic nie ma płaskiego szczytu.
Zwrotnicę próbowałem policzyć na 12dB/Okt. 400/2500Hz

PS. Wprowadziłem do LspCAD uniwersalną zwrotnicę 800/4500 i wyszły takie bzdury z dziurami w paśmie, że masakra.
Z naszego poradnika wprowadzałem wartości "Pasywne zwrotnice częstotliwościowe" i wychodzi dość stroma charakterystyka.

PS dziękuje ślicznie

Ostatnia edycja:
Mogę liczyć na pomoc w policzeniu zwrotnicy dokładnie do tego zestawu.

Tutaj nikt nie pomoże Ci policzyć zwrotnicy, bo nikt tak tego nie robi. Trzeba wykonać pomiary i na ich podstawie zrobić projekt. Nie da się policzyć zwrotnicy dokładnie do danego zestawu, bo każdy głośnik ma inna charakterystykę przenoszenia, inną impedancję i efektywność. Póki się tego nie pomierzy to projekt nie ma sensu.

POPRAWKA.
Chcialbym zrobić na LspCAD zwrotnice próbne. Mam głupie pytanie. Jak mogę wprowadzić charakterystyki głośników do programu tak aby były brane pod uwagę podczas liczenia zwrotnicy (sa to pliki txt)

Dodajesz driver, przechodzisz na simulate, klikasz na głosnik, otwiera się okno i w odpowienim miejscu wskazujesz plik - pisałem z pamięci, mogłem coś pominąć lub pomylić

Pomiary należy wykonać w docelowych obudowach, rozmieszczenie i odległości miedzy głośnikami oraz wielkość przedniej ścianki mają wpływ na zmierzone charakterystyki, więc czyjeś pomiary nie będą pasować.

Powrót