• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3-way - aktywnie? pasywnie? jak to się je.?

Reakcji
0
Witam wszystkich.
Po różnych perypetiach z car audio postanowiłem zrobić coś konkretniejszego niż gotowe zestawy.

Chce spróbować z 3way w aucie(BMW E36 coupe) - radio mam ze zwrotnicą i czasowkami.

Tylko nie mam pojęcia jak to zacząć. Może na początek powiem jakie chce głośniki do takiego zestawu.:

Wysoki: Morel MT-23 (używany) lub GMS 1929 lub nowy samochodowy AWX
Średniak: Morel CDM-54 (używany) lub DLS UP/UR 2,5i (używany)
Woofer: 2x R6A lub 2x AWX 18 - tu zastanawiam się także nad 2x AWX 15 w panelu drzwiowym

Dwa woofery z powodu: dużych drzwi, dużych wymagań, braku suba i posiadaniu drugich boczków pod właśnie dwie sztuki.

Następna sprawa średniaka najlepiej umieścić pod tweeterem na słupku.?

Teraz najtrudniejsza kwestia:

Niektórzy mówią że aktywny podział nie daje wszystkich możliwości inni że może być aktywny.

Ja myślałem żeby z radia aktywnie pociąć woofery a średni i wysoki pod oddzielnym wzmakiem umieścić na pasywnej zwrotnicy.

Czy takie rozwiązanie hybrydowe ma sens.?

Nie zlinczujcie mnie od razu jeśli popełniłem jakąś gafę.:)

Czekam na pomoc

---------- Post dodany o 23:25 ---------- Poprzedni post o 10:50 ----------

Moje rozwiązanie miałoby sens czy lepiej pasywkę pełną zrobić tak jak u Dan124..?

lklukasz ty projektowałeś tamtą zwrotnicę.?

Od "Siwego II" vel lklukasz mam inną zwrotkę pod tamten system.

Jak dla mnie to pasywna zwrotka no i czasy.

System w sumie podobny tj. r6 na dole no i tweeter rc1 to produkt morela niestety lepszy ;P

Niestety mt-23 używany to wszystko na co mnie stać.;/

próbowaliście może aktywnie ciąć.? czy od razu była pasywka.?

średniaka miałeś tylko tego mb quarta.?

W merceDresie w124 było super miejsce na takiego średniaka,zresztą po odsłuchu mojego dresika pewna bardzo uznana osoba powiedziała że średniak obi robotę ;)

Mając 7906 to był świadomy wybór.

Nie zdecyduje się jednak na mb quarta..:) zostanę przy morelku - jeszcze go nie słyszałem ale podobno swietny.

lklukasz poleca AWX - ty pewnie ich nie miałes u siebie.? Ciekawe jakby to zagrało zamiast DLS'a

U mnie r6 odbijało jeans na piszczelu ;)

Co do morela to spoko ale średnio idę na to.

R6 ,u 2,5 i rc1 to znane zestawienie.

U mnie sprawdził się średniak mb więc nie będę póki co zmieniał.

To tak, od wysokich - jak napisałeś, tak bym je plasował, mt-23 najlepszy, potem gms, potem stx.
Od średnich - też morel.
i dół - dwa woofery już zrobią robote, że bez suba się obejdzie, jednak patrząc na morele wyżej, skłaniał bym się ku szybszym i bardziej zróżnicowanym STXom. Dwa r6a na drzwi by Cie przemasowały dobrze, Stx też pomasują.

Na aktywce nie wyciągniesz z głośników ostatnich soków, na pasywce już możesz się do tego zbliżyć, a z racji że STXy tańsze, to więcej zostanie na strojenie.

Podział między wooferem a średniakiem może być aktywny w przypadku STXa, w R6A już całość pasywnie.

Ale stroić będziesz sam?

Czyli u mnie będzie podobnie tyle że obstawione morelem.:)

Co do R6, pchać się w dwie sztuki na stronę czy lepiej zrobić nowe boczki i dodać suba.? I przy tym tylko parkę R6.?

---------- Post dodany 11.03.2013 o 00:00 ---------- Poprzedni post 10.03.2013 o 23:57 ----------

Oczywiści że na strojenie będę musiał udać się do kogoś kto ma większe doświadczenie, chociaż nie ukrywam że sam też będę chciał po części spróbować..:)

Jak ma być tłusto to musi być mega stabilnie zrobiony montaż.

W sumie uparłem się na tą aktywke bo chciłem oddzielny wzmak dla samych wooferów i z braku konieczności zakupu elementów zwrotnicy.

Ale przy pasywce też mogę rozdzielić zwrotkę pod dwa wzmacniacze przecież.

No to dobrze, morelowy zespół średnio wysoki sprawi sporo fanu.

A czemu jednak r6a? Chcesz mieć koniecznie ten dosyt basu?

Podliczmy - to masz już boczki pod dwa woofery? Bo tak rozumuje po wypowiedzi, że pod 1szt musiałbyś przerabiać.

Sub - kolejne wydatki na wzmak, kolejne wydatki na suba i skrzynke, kolejne strojenie z przodem.

2x woofery- jeden mocniejszy wzmak na przód, jedna zwrotnica, nie ma problemu ze strojeniem suba, ale jest problem z boczkami.

Ja osobiście wolę jak wszystko gra z przodu. Ale 2xr6a to dla mnie przesada :P

dan124 wiem.. będę betonował drzwi..:) a tak serio dużo sklejki i elementów wzmacniających + dynamat lub stp (tu jeszcze niewiem).

Ogólnie ma ktoś doświadczenia z drzwiami w BMW E36 coupe.?

---------- Post dodany o 00:09 ---------- Poprzedni post o 00:07 ----------

Może być 2x STX.:) tak jak pisze rozmyślałem też nad kickpanelem pod 2x15 awx tyle że chyba mi się taki panel nie zmieści..

Jakiej sklejki?

U mnie był panel obsadzony na nierdzewce jakieś 3,5mm

Zdaje się że tam niema miejsca na głośniki.

MDF lub sklejak taka z jakiej się paczki estradowe robi. Oczywiście na pierścienie/dystanse dla głośników.

Do tego blacha 3mm na otwory technologiczne

Zgadza się. Fabrycznie w drzwiach niema miejsca na głośniki dlatego też zakupilem boczki drugie z otworami.

Ogólnie z drzwiami trochę zabawy będzie.

Jakiej sklejki?

No właśnie - jaka sklejka? blacha alu albo nierdzewka. STP 2 warstwy wole niż 1x Dynamat w tej samej cenie :P

Ogólnie ma ktoś doświadczenia z drzwiami w BMW E36 coupe.?

Ja robiłem w E36 cabrio, i tam faktycznie nie ma miejsca pod głośniki 165mm - tylko na ten "średniak" więc panel tak czy tak opłaca się zrobić, wyjdzie z 6-7litrów. A to raczej dla jednej sztuki 165mm pasuje.

Moje pytanie było zanim opowiedziałeś.

R6 nie kula w panelach.

Tylko pełne drzwi.

Ostatnio testowałem też Phase linear cfs 165.25 a dokładniej kika w pasku b5 i niue schodzą aż tak nisko jak R6 ale są sporo szybsze.

Ja bym zrobił kick panel pod jednego STXa, ale w tych 6-7 litrach może zabraknąć najniższego dołu i wtedy trzeba sobie małego suba sprawić.

Właśnie zauważyłem także że dla R6A im większe drzwi tym lepiej.

R6a nie są za szybkie, to fakt.

Phase fajny ale ja nastawiłem sie już na AWX,a lub DLS,a - niby sprawdzone głośniki.:)

Co do kickpanelu - owsze 6-7 litrów ale dla AWX'a 15 - lklukasz zachwalał gdzieś na forum.. A tu już gorzej spełnia założenie że ma być mega mięso..:) Bo tego też oczekuje ale nie koniecznie z subem.:)

Więc wychodzą dwie opcje:
1: Mały AWX w kickpanelu + jakiś subek powiedzmy że przykładowo na jakimś JL audio
2: 2xDlS R6A w pełnych drzwiach.

Mam takie nurtujące mnie laicki pytanie.: Czy w przypadku kick panelu też wygłusza się w pełni drzwi.? Czy tylko tapicerkę.? Bo niby głośnik w kickpanelu ma własną obudowę i w drzwiach nie gra.

Jeszcze jedna sprawa ma ktoś porównanie CDM54 do CDM88 do UP2,5i..? Bo jeden słyszałem kolejnych dwóch już nie..;/

A tu już gorzej spełnia założenie że ma być mega mięso.. Bo tego też oczekuje ale nie koniecznie z subem.

Mega mięso robi się na 2x15' w bagażniku, a nie na 2x15cm w drzwiach :P To jednak zabuduj 2x R6A bo jak patrze na te wpisy, to Ci z innych wooferków może braknąć dołu.

Czy w przypadku kick panelu też wygłusza się w pełni drzwi.? Czy tylko tapicerkę.? Bo niby głośnik w kickpanelu ma własną obudowę i w drzwiach nie gra.

To zależy od montażysty - wygłuszyć można także z innego powodu, żeby było po prostu ciszej wewnątrz.

To posłuchaj też tych DLSów, bo to jednak różne brzmienia - mi morelowe przypadło, DLSowate niet.

Powrót