• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3-way - aktywnie? pasywnie? jak to się je.?

Tak planowałem, żeby dobierać rezystor/rezystory, aby uzyskać Re tweetera.

To bez znaczenia w sumie patrząc od strony filtra, bo jest tylko kondensator w tej zwrotnicy. Czy dasz rezystor, czy nic, to bez znaczenia w tym przypadku.

Tak, moc maleje logarytmicznie wraz z częstotliwością, i gdyby TW grał od 5kHz w górę, to wydzieli się na nim dużo mniejsza moc. 80% przejmuje woofer, 15% średniak(zaleznie jak nisko ciety) i ok 5% TW.

Najniższe pasmo pochłania najwięcej mocy, to jest fakt, ale nie spodziewałem się, że rezystor 5W wystarczy.

W tym zestawie tweeter gra od 7kHz w górę według specyfikacji producenta, a średnik gra od 450Hz
Jak już pisałem, wcześniej planowałem biamp i na tweetery mam przygotowany nieduży piecyk od Zed Audio, który na chwilę obecną zasila z powodzeniem przód ( podpiąłem na testy i gra tak już z miesiąc ).

Bardzo możliwe, ze masz tam I rząd na wysokotonowce
Jeśli tak to nie musisz nawet tego rezystora stosować
Rozrysuj schemat i bedzie wszystko wiadomo

Co do mocy rezystora to zobacz jakie siedzą w Twojej zwrotnicy do przyciszenia wysokotonowki
Pasmo ograniczy tu kondensator więc moc płynąca na ta gałąź bedzie mniejsza :)

Powrót