• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3-Way jakie wybrać

piku16, a ja polecam nauczyc sie czytac ze zrozumieniem! wiem ze na wykresie zobaczysz roznice ale czy ja uslyszysz? nie zmieniajac polozenia glosnikow tylko krztalt kolumny?
Zrób eksperyment, a się dowiesz. Ja to wiem od osoby która zrobiła i udowodniła na pomiarach.

"Zresztą czego nie ma na wykresie tego nie usłyszysz" Słyszałeś o tym?

nonameplum napisał:
Lepiej już poszukać innego projektu, który będzie nam odpowiadał.
Jeśli chce się wydać 2000 zł na kolumny to chyba warto to zrobić z głową.
A jeśli chcesz przerabiać to też rób to z głową (czyt. pomiary ewentualne zmiany w zwrotnicy).
Jak już coś robić to dobrze...

Po to właśnie założyłem ten temat. Ale niestety jak zwykle zaczął się spór, który do tematu wnosi niewiele.

Systemy pomiarowe są nic niewarte w stosunku do uszu i mózgu, W laboratoriach powstają drogie monitory a potem niezaspokojony słuchacz musi sobie znaleźć stare szerokopasmówki bo w tamtych było za dużo kompresji czyli wszystko gorzej słychać. upłynie jeszcze wiele lat nim powstaną systemy tak szybkie i dokładne jak ludzka percepcja, jak pokazuje praktyka jedni słuchają nieprawidłowo brzmiących kolumn z pięknymi pomiarami a inni rozkoszują się bliższemu ideału brzmieniu źle wychodzących w pomiarach kolumn.

A co do szerokiej ścianki przednie to bardzo ją łatwo odróżnić od wąskiej, szersza oferuje znacznie lepszą szeroko rozumianą dynamikę, wąski ścianki są po prostu beznadziejne, całe niższe pasmo jest uszkodzone.

Mózg jest kulawy sto raz mniej niż system pomiarowy,każdy słyszy jaki jest punkt odniesienia - muzyka naturalna i to te kolumny liczone według pomiarów wychodzą najgorzej w porównaniach.

Re: 3-Way jakie wybrać

lars233 napisał:
Wpadłem jeszcze na taki pomysł by przebudować mój dotychczasowy zestaw na Usher 8945A i 9930 i dołożyć trzeci głośnik Usher 8955 http://www.loudspeakershop.eu/glosnik-usher-audio-8955-p-873.html Ale tutaj trzeba by zaprojektować zwrotnicę od nowa a ja nie czuję się na siłach i nie wiem nawet czy by taki zestaw głośników pasował do siebie. Co by tu jeszcze można wykombinować w typie 3-W Classic? Jakieś inne projekty? Czy może nie kombinować i robić projekt Trolesa. Doradźcie coś.

Akkus miał coś takiego w swojej ofercie, a dokładniej 8955+8945P+9950. Zestaw taki posiadał mIKI.

CLASSIC i ATLAS nie trafiają w mój gust pod względem estetycznym, ale w sumie kto by się tym przejmował. Przede wszystkim to ma grać. A ATLAS gra i to jeszcze jak.

P.s.
Ja również nie wnosił bym żadnych zmian co do frontu zestawu głośnikowego. Wiesz niby front szerszy, może troszkę pochylimy ściankę, damy cewki z innym "drucikiem", niby to szczegóły, a możemy uzyskać całkiem inna konstrukcję.

Do tych wszystkich, co wierzą w pomiary, a nie wierzą swojemu słuchowi.
Takie pytanko retoryczne. Co wskazuje w wykresie częstotliwościowym na charakter brzmienia, załóżmy, głośnika wysoko-tonowego? :wink:

funiax1 ta harpia dosyć ciekawa jest. A wiesz jakie dokładnie głośniki tam siedzą? Bo ja nie znalazłem takiej informacji.

A w Triode; tbfc, na średnich dayton rs52 , i na dole na pewno eminence, na 99% alpha 10A
Lekka papierowa membrana, wysoka skuteczność , można powiedzieć klasyka. Również mam w planach w najbliższym czasie 3way i coś takiego by mi odpowiadało.

bawolek dobrze gada że beyma, sam harpia pisał gdzieś o tym na as czy ah (tylko ręki nie dam uciąć że akurat ta- musiałbym poszukać... chyba że już zrobił to bawolek)

Polecam 3 way classic troelsa, świetny zestaw. . Niestety na początku byłem załamany efektem (popełniłem sporo błędów).

Zwrotnica - gość, który mi je zrobił źle opisał podłączenia, nie uwzględnił przeciwfazy dla średniotonowego i wysokiego... no ale w końcu doszedłem do tego..... Trochę wody upłynęło...

Dodatkowo uspokoiłem bas - obniżyłem strojenie kolumny węższym br. Wreszcie jestem zadowolony.

Ps: widzę, że większość tworzących 3 way classic troelsa zapomniało o frezach za średnitonowym, a różnica jest .... bardzo duża, szczególnie jak front jest gruby, ja miałem 3 cm i zatkałem praktycznie średniotonowca. Teraz wzcięłem stare obrzeża pod głośniki, nakleiłem cienki mdf na front porobiłem frezy i dopiero można mówić o brzmieniu MCA 12 rc

http://img243.imageshack.us/i/frez1.jpg

Zapraszam na odsłuch do warszawy. Obecnie kolumny grają z symem i DAC M1 MF i już nic w torze nie zmienię. Jest naprawdę super.

Też skłaniałbym się w kierunku czegoś z Harpi. Ta firma zawsze była wyznacznikiem przemyślanych projektów więc ryzyko zerowe.

w atlasie na 101% jest BEYMA SM 112N

Harpia tak na AS pisał ;p...

Eminence deltalite - II 2512, siedzi w 300B i 300BG

chciałbym zauważyć że harpia za atlasa ceni sobie 9500pln :D ....
a niech się nikt nie łudzi że znajdzie zwrotke i sobie to sklonuje ;p

tak więc albo samemu od "prawie zera" robić projekt.... lub wyciągnąć z kieszeni 9500pln :D

Ja bym poszedl w strone triody ;) Koszt samych glosnikow to 1300zl, do tego zwrotnica 300zl + obudowa i gotowe ;) Tylko ze autor tematu zapewne wolalby cos gotowego do sklonowania....

Powrót