• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3-way na Daytonach

Reakcji
0
Witam

Kolega chce poskładać konstrukcje z wykopem i na poziomie o fajnym kształcie. Zdecydował się na ten oto projekt:
http://htguide.com/forum/showthread.php4?t=26309&page=1&pp=35
Ma co do niego kilka pytań na które sam nie chce mu odpowiadać bo nie mam dostatecznej wiedzy i wole skonsultować się z wami bo nie brakuje tu ludzi z odpowiednią wiedzą w tej dziedzinie.

Nie mogę zrozumieć zwrotnicy a konkretnie połączenia głośników dlaczego RS150 są podłączone szeregowo a RS225 równolegle ? Jeżeli konstrukcja ma mieć 4ohm bo chyba tyle ma mieć to na basie będę dwa 8ohm RS225 a na średnich co ? musiały by być 2x 2ohm aby uzyskać te 4ohm przy połączeniu równoległym
A jeśli odwrotnie to też nie będzie pasować może mi ktoś coś wyjaśnić bo już sam nie wiem o co chodzi.

Druga sprawa to litraż w jakim mają grać RS225 jest chyba za mały pisze tam że konstruktor ma mieć suba więc na zejściu mu nie zależy i daje na dwa głośniki 65l a kolega suba nie będzie miał więc przydało by się więcej ale ile waszym zdaniem można dać 2 osobne komory na każdy z głośników ale po ile litrów, myślałem o takim minimum to 40l.

Pozdrawiam i proszę o pomoc i rozwianie wątpliwości.
Konstrukcja moim zdaniem ciekawa gdyż w Polsce mało ludzi robi na tych głośnikach a podobno są warte zachodu i ryzyka.

Myślę, że najlepszym wyjściem będzie zbudowanie sobie prototypów z płyty wiórowej. Skoro koleś chce wydać sporo kasy na drogie głośniki i drogą zwrotnicę, to wydanie parudziesięciu PLNów na paździerza na prototypa nie nadszarpnie jego "wątłego" budżetu. To moim zdaniem najlepszy sposób na pozbycie się rozterek i wątpliwości jakie go dręczą.
Projekt podobny do Visatonów Expierence V20 jak chodzi o układ głośników.

a nie lepszym rozwiązaniem było by coś normalnego? tzn ten projekt chyba jest mało znany, i chyba dośc skomplikowany, mozna znalezć coś sprawdzonego pewnego i też będzie na wyskim poziomie. :wink: ale to tylko mmoje zdanie, może warto zaryzykowac :razz:

a podaj mniejwięcej jaka jest cena takiego projektu?

Cena :?:
Głośniki to koszt około 2kzł
Zwrotnice myśle że z 500zł
No i obudowy mysle nie duzo ze znajomym w obi więc ich nie biore pod uwagę.

Co proponujesz innego z wykopem i jakością :?:

Jeżeli konstrukcja ma mieć 4ohm bo chyba tyle ma mieć to na basie będę dwa 8ohm RS225 a na średnich co ? musiały by być 2x 2ohm aby uzyskać te 4ohm przy połączeniu równoległym
Połączenie równoległe podwaja opór,a szeregowe zmniejsza o połowe (w przypadku dwóch głośników). Napisałeś, że jest odwrtonie

tomq88 napisał:
Jeżeli konstrukcja ma mieć 4ohm bo chyba tyle ma mieć to na basie będę dwa 8ohm RS225 a na średnich co ? musiały by być 2x 2ohm aby uzyskać te 4ohm przy połączeniu równoległym
Połączenie równoległe podwaja opór,a szeregowe zmniejsza o połowe (w przypadku dwóch głośników). Napisałeś, że jest odwrtonie

bez urazy...ale "błysnąłeś"

połączenie szeregowe rezystancji Rz=R1+...+Rn
połączenie równoległe rezystancji 1/Rz=1/R1+...+1/Rn

czyli połączenie szeregowe dwóch 8-o omowych rezystancji daje 16ohm a równoległe daje 4ohm

Sorry, powalilo mi sie. Chodzilo mi o:

musiały by być 2x 2ohm aby uzyskać te 4ohm przy połączeniu równoległym
Musiałoby być 2x2 ohm aby uzyskać te 4 ohm przy połączeniu szeregowym
albo:
Musiałoby być 8x8 ohm aby uzyskać te 4ohm przy połączeniu równoległym.

To chciałem poprawić.

Ziomek86 napisał:
Czyli na schemacie jest źle bo nie będą miały po tyle samo ohm
nie. to nie ma najmniejszego znaczenia
najwazniejszy jest zestaw niskotonowy. to tam najczesciej "przepracowuje" sie wzmacniacz i to tam impedancja musi byc w miare stala.
na reszcie pasma moze sie zmieniac (byle nie schodzilo ponizej znamionowej wartosci)
tak wiec midwoofery maja razem 16ohm i to jest zapewne uwzglednione przy zwrotnicy

nie wiem dlaczego ale nie podoba mi sie ten projekt :???:
ma byc dobrze i taniej? to daj 10-12"
ma byc z wykopem? zrobil bym to samo co mam teraz. 2 drogi z dobra srednica + aktywne podstawki jako suby :P
ja mam po jednym MDS08. jakbys dal po 2 to by napewno "wykopu" nie zabraklo ;)

To może zrobić proste 2way w układzie MTM i do tego dorobić suba aktywnego :?:
Jakoś rozwiązanie z podstawkami aktywnymi mi się nie podoba ze względu na problemy z ustawieniem tego w pkoju a subami mozna sobie manewrować tu i tam a scene zstawić w spokoju :grin:

Ziomek86, ja ci zaproponuje 3W-classic troelsa z wooferem CA26RFX. W budżecie powinieneś się zmieścić a projekt sprawdzony. Jak zastosujesz aktywne doły to nigdy nie zgrasz ich z kolumnami tak jak sie powinno. Niby chwale to co sam posiadam ale przerobiłem już kilka zestawów z subwooferem i wiem jak trudno jest zestroic go z kolumnami aby przyzwoicie to zagrało na dole. Chyba, że twój kolega jest fanem wielkich ilości basu zagłuszającego muzyke to rób subwoofer.

http://translate.google.com/transla...//www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm&prev=hp

W jakim pomieszczeniu ma to grać?

Też bym wolał całkowicie pasywna konstrukcjie. Kolega ma duży dom gdzie na dole ma tylko jedną ściankę więc metrów jest sporo.
Ten 3W- classic ma na basie SEAS CA22RNX nie 26
I nie chciał bym bardzo szerokiej konstrukcji a 26cm to dość sporo no chyba żeby dać go na boku ale to już inny projekt się zrobi.
http://www.thespeakercompany.com/TST2-High-Performance-3-way-Tower-Speaker-Pair-P74C8.aspx
Coś w takich klimatach było by fajne i koledze myśle że tez by się spodobało - propozycje :?:

Ziomek86 napisał:
http://www.thespeakercomp...Pair-P74C8.aspx
Coś w takich klimatach było by fajne i koledze myśle że tez by się spodobało - propozycje
bylo cos takiego na audiomanii. tylko nie wiem czy tutaj tez ta konstrukcja zostala przeniesiona - zobacz gotowe konstrukcje

Poszukam a co do konstrukcji z audiostereo to mam chrapkę na tą konstrukcje ale to nie zależy tylko ode mnie bo musi mi ktoś udostępnić projekt tzn. zwrotnice litraże itp. a tu trzeba chęci tez z drugiej strony.
Audiomani już nie ma bo od razu wchodzi na nasze forum  a czy chodzi CI o konstrukcje tą z 3way z drzewa na trzech głośnikach czy coś innego ?

Akurat litraż strojenie itp. już mam ogarnięte tylko schematu zwrotnicy mi brakuje :razz:
A za darmo umarło :grin: w dzisiejszych czasch

Rozmawiałem z kim trzeba i na razie zwrotnica nie będzie udostępniona więc projek mozna sobie darować :sad:
Naszczęście są ludzie tu i tam których to powiedzenie nie dotyczy bo wszystko jest cześcią ich hobby więc i bezinteresowne a to jest fajne :grin:

Powrót