• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3-Way podłogowe ok 1500 pln

A jak masz zamiar zobaczyć gdzie są rezonanse skoro nie robisz pomiarów niefiltrowanych? Co z harmonicznymi?
mobias, troche nie zrozumiales. Chodzilo o sens robienia symulacji w moim przypadku, jak i zwrotnicy ustawionej na sluch puki niemam porzadnych pomiarow. Filtracje caly czas trzymam zeby jakis przypadkowy/niechciany dzwiek przypadkiem nie uszkodzil teeter'ow. Jednorazowo juz robilem pomiary bez filtrow (np rs52a rezonans zaczyna sie od 10khz, czyli dokladnie jak w pomiarach na zap acoustics), i powtorze jak beda poprawne pomiary. Zreszta rezonans od sredniego i tak bedzie widac nawet po filtrowaniu jak sie zlapie, bo to skok 20dB jest:)

U mnie obie metody dają prawie takie same wyniki. Może problemem tu jest twój sprzęt pomiarowy? Jakiej karty dźwiękowej używasz i na jakim systemie?

windows 7 x64, 2 karty dzwiekowe - audigy1 na KX i integra realteka. Stawiam na preamp, wkladke (mozliwe ze cos przegrzalem przy lutowaniu, albo wkladka wogole ma niewiele wspolnego z WN61A), odbicia, lub wszystkie 3;)
Co najdziwniejsze brum zniknal sam... :D teraz tylku szumi na nasluchu

Po prostu brak umiejetnosci. Zakasac rekawy i do roboty. Czytac, uczyc sie, probowac, testowac. Z czasem bledy, ktore popelnialo sie na poczatku wygladaja naprawe blaho.
Jak juz pisalem, to sa pierwsze pomiary, takze szystko by sie zgadzalo;) Czasem lepiej zapytac, moze ktos ma jakis pomysl, zamiast bladzic jak dziecko we mgle, tylko z odpowiedziami to juz roznie;)

mobias, tez na mic in jedziesz? Jak bede mial troche wiecej czasu to jeszcze pokombinuje. W holmimpulse korzystalem z API MME, sprawdze jeszcze jak z ASIO bedzie, moge jeszcze graficzna wywalic bo jest pradozerna i tez ponoc swoje zaklocenia wprowadza. No i oczywiscie pomiar na zewnatrz. Jak zasilanie z karty jest ok i to nic nieda, to znaczy ze wkladka.

Mi pomiary na realteku ladnie wychodziły.

- - - - - aktualizacja - - - - -

A wkładkę mam z allegro.

Nie wiem jak to jest z tym ARTA, ale pobawiłem się z programem REW (Room EQ Wizard) który wygląda dosyć obiecująco. On przetwarza swoje ćwierki na impulsy, przez co można zbadać dzwonienie membran i dudnienie w pokoju, itd. Na wykresie SPL też można wybierać korzystne okienko czasowe. Można łączyć kilka pomiarów razem, np w innych miejscach w pokoju, zrobić EQ i wyeksportować wygenerowane filtry do kilku rodzai DSP. Jak wybierzesz MiniDSP to dostajesz parametry biquadów zapisane w pliku *.txt.

narazie niemam dostepu do glosnikow, bede musial je sciagnac na wyspy, ale mam pytania na przyszlosc:
1.jakie sa metody rownania charakterystyki? bo raczej niechcialbym recznie equalizerem prostowac, i chyba to niema wiekszego sensu.

2. zmiana koncowek - budowac swoje ( na gotowym projekcie) , kupic uzywki, czy wymienic sekcje zasilania, filtry w panasie?

linux jest coraz bardziej atrakcyjny i sprawia coraz mniej problemow. Gdyby tylko producenci sprzetu nie olewali tak sterownikow pod linuxa... jezeli chodzi o wydajnosc i mozliwosci to przeciez zjada windoze na sniadanie

Ostatnia edycja:
narazie niemam dostepu do glosnikow, bede musial je sciagnac na wyspy, ale mam pytania na przyszlosc:
1.jakie sa metody rownania charakterystyki? bo raczej niechcialbym recznie equalizerem prostowac, i chyba to niema wiekszego sensu.
REW oblicza filtry automatycznie, ale to chyba tylko na równanie w pewnym paśmie, nie na cięcie. MiniDSP daje eksport parametrów do *.txt. Może są innego programy które też takie coś robią ale je nie znam.

Po prostu zrobiłem kilka pomiarów dla próby. Nie widzę tam szczególnych różnic między zwykłymi pomiarami głośników a takie specjalne do DRC. Gdzieś czytałem że jest lepiej najpierw wyrównać używając IIR (na co REW znajdzie parametry), i dopiero wtedy FIR. Wtedy ten FIR może być krótszy. Ale jeszcze nigdy tego nie robiłem do końca, tylko trochę majstrowania.

Ja sie nie musze w nic zaglebiac. Zawsze system dzialal mi prawidlowo i bez zadnych problemow. Na winde mam ogrom oprogramowania i gier, a Ty kombinuj dalej i udawaj, ze jestes super zaawansowanym uzytkownikiem linuksa, ktory jest tak superowskim systemem, ze nie sposob, go nie uzywac :) Mam troche oprogramowania za niemale pieniadze i majac linuksa moglbym sobie tylko powzdychac do pudelek. A tak na windozie mam to co chce i nie musze kombinowac jak kon pod gore, bo ciagle cos na linuksie nie dziala, mimo ze dzialac powinno.

Powrót