• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

30m2, skos i problem z akustyką... brak basu - tak jakby go nie było

Jeżeli dźwięk jest taki sam jak na filmiku to głośnik jest albo źle umocowany albo uszkodzony, albo jedno i drugie.

O kurna, 150 zl za blaszanego tluczka.

Ooo wypraszam sobie, ten głośnik ma spory potencjał, gra bardziej zróżnicowanie i melodycznie do MDSa 08, schodzi bardzo nisko niestety w obudowie od ok 45L. Nie skreślałbym go dlatego ze ktoś go nie słyszał.

jest cichszy (pewnie z tego powodu ze wzmak jest zdecydowanie za slaby bo musze dac na prawde glosno zeby zaczeło to sobie grać)

A pisałem, żeby multimetrem sprawdzić czy stary głośnik to 4 ohm czy 8ohm - ale odzewu nie było.

Uszczelnij obudowę, zamontuj jak się należy, bo teraz to nie ma prawa grać skoro to jest dziurawe jak ser. Powietrze ma pracować tylko w porcie BR, żadnych innych nieszczelności.

Ooo wypraszam sobie, ten głośnik ma spory potencjał, gra bardziej zróżnicowanie i melodycznie do MDSa 08, schodzi bardzo nisko niestety w obudowie od ok 45L. Nie skreślałbym go dlatego ze ktoś go nie słyszał.
Przyznaje, ze nie mialem go w rekach, ale po parametrach stawialbym na Beyme. Ma jeszcze nizszy Vas, przy tym ma solidny kosz. Sprawdzony glosnik w super cenie.

Uszczelnij obudowę, zamontuj jak się należy, bo teraz to nie ma prawa grać skoro to jest dziurawe jak ser. Powietrze ma pracować tylko w porcie BR, żadnych innych nieszczelności.

Nie wiem gdzie widzisz jakieś dziury... jest zamontowany dokladnie tak samo jak seryjny tylko w tym roznica ze przednią maskownice (materiał) wyciąłem specjalnie aby zobaczyć co jest nie tak

moge jeszcze ew wywalic ten glosnik na "zewnątrz" ale czy to cos da?

Sprawdze jak wróce do domu :)

---------- Post dodany o 14:00 ---------- Poprzedni post o 10:38 ----------

A pisałem, żeby multimetrem sprawdzić czy stary głośnik to 4 ohm czy 8ohm - ale odzewu nie było.

takie znalazłem info w necie:

Product Identifiers
Brand Paradigm
Model PDR 10
MPN PDR-10

Key Features
Speaker Type Powered Subwoofer
Mounting Floorstanding
Construction 1-Way

Technical Details
Peak Power Handling 120 W
Frequency Responses 35 Hz - 150 Hz
Impedance 15 ohm
Subwoofer Power 100 watt

---------- Post dodany o 19:08 ---------- Poprzedni post o 14:00 ----------

Mi chodziło o to, żebyś podłączył sam głośnik pod amplituner tam gdzie podłączasz głośniki frontowe.

http://www.youtube.com/watch?v=OTr82CdxlnY&feature=youtu.be

http://www.youtube.com/watch?v=OTr82...ature=youtu.be

Nieeeeee, nie do wejścia wysokopoziomowego :) Ja chcę abyś ominął wzmacniacz w subie aby go wykluczyć.
Wykręć głośnik i podłącz pod amplituner bezpośrednio, tak jak byś kolumny podłączał.
Nie martw się że coś mu się stanie, będziesz słyszał i widział że głośnik ma już maksymalne wychylenie.
W amplitunerze ścisz wysokie i średnie tony na minimum a bas podkręć na maxa (nie rób tego na kompie jeśli akurat z niego puszczasz muzykę, ponieważ nie raz karta nie wyrabia i sama daje zniekształcenia).
Nakręć filmik jak gra.

Powrót