• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3D SCX czy 2.2 SCX ?

Reakcji
1
Witam. Chciałbym zadać szybkie pytanie do forumowiczów. Chce zamówić głośniki serii SCX STX'a lecz stoję przed dylematem czy zamówić 22SCX + GDM + PJ i zrobić 3 drogi, czy może zamówić 22SCX + 14SCX + PJ i zrobić 2.2 z aktywnymi subami? Pomijamy kwestie napędu, wzmacniacze mam.

Co waszym zdaniem będzie ciekawsze, lepsze? Czekam na rady. Pozdrawiam

zwroc uwage na to ze SCXy doczekaly sie nowych odslon i sa to zupelnie nowe glosniki!
wiec i do monitorow i do 3 drog potrzeba nowej zwrotnicy! (do monitorow bede niedlugo robil)

ogolnie to 3 drogi maja wiekszy sens niz 2,2 na tych samych glosnikach
2,2 ma sens dopiero jak wezmiesz inne suby. np 10" samochodowki lub 10-12" o wiekszej mocy

OK Kiedy będziesz miał te zwrotnice.? Masz może inne propozycje co mogę zrobić w podobnym budżecie? Nie orientuje się totalnie co teraz ile kosztuje i jest warte swojej ceny. Napęd Uniamp Irka. Pokój 22-23mkw

Dziękuje za pomoc:)

Z musi być 3-way z 8 calowym basem? Bo może warto zastanowić się nad trochę bardziej jakościowym graniem z dwóch dróg:)

w tym budzecie widze 3 opcje

GDN 14 SCX + GDWK PC/PCX
GDN 17 SCX lub FGX + GDWK PCX
pylon amber jak ma byc duzo basu ;)

Mi w MTM na ARN-ach basu nie brakowało , nie wiem jak nisko schodzi, bo nie słucham dubstepu, ale raczej nie nadają się do takiej muzyki (słuchałem Avratz i trzeba trochę korektorem ruszyć)

Jedynie to miesci sie w moim budzecie:
http://diyaudio.pl/showthread.php/2...-STX-6-5-1-5-200-8-F-S-FG-X-projekt-by-LuSzTi
Jak gra? Ludzie narzekaja na lekki niedosyt basu - jak jest naprawde? znacznie taniej znalazlen zestaw 2xTVM + Mission moze tez warto sie zainteresowac na poczatek?

:o No to dupa blada a ja już głośniczki zakupione mam pod ten projekt LuSzTiego, paczki sklejone, fornir przycięty i czeka na przyklejenie i ogółem a Ty kolego mi piszesz, że Ludzie narzekają na lekki niedosyt basu. To nie sprawiedliwe:crying: Mam nadzieje, że NADzik C352 da im rade z basikiem.

ilosc basu to pojecie wzgledne
jednym wystarcza ilosc basu z 13cm glosnika, innym 15" sub to malo basu

No tak. Masz rację Pawle jest dokładnie tak jak piszesz. Moim przekonaniem była wypowiedź kolegi etaks, który chyba, jako pierwszy je wykonał i opisał jako odczucia czysto subiektywne. No cóż przekonam się o tym jak to w gotową całość poskładam i odpalę.

ilosc basu to pojecie wzgledne
jednym wystarcza ilosc basu z 13cm glosnika, innym 15" sub to malo basu

Dokładnie.
Na brak basu narzekają małolaci (bo lubią bassssss) i co najwyżej ludzie którzy mieli już do czynienia z lepszymi, większymi głośnikami.

Już miałem kopie Pylon'ów robić ale dzięki wpisowi wyżej 18 AWX są już w drodze:) O którego wavecora chodzi? I gdzie najlepiej go zakupić?

Jak rozumie mam w TL aplikować. Mam kilka pytań technicznych ale o tym później.

Dziękuje LuSzTi za propozycję, resztę napisze na PW:)

Powrót