• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3W na Vistaonach, co byście wybrali?

• Autor wątku Autor wątku mbar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Poteoretyzujmy trochę :) Pewnie powiecie, że znowu ten Visaton, ale...
Jakbyście mieli zbudować 3W na Visatonach (ale aby nie zbankrutować), to jaki zestaw głośników do 3W byście wybrali?

Visatony? Bo jest duży wybór + nie boją się podawać danych technicznych swoich konstrukcji.

Tak, KE25SC też mi się strasznie podoba. Na marginesie, pasowałby do jakiegoś mniejszego 2-way? W sumie z charakterystyki wynika, że możnaby było go nisko ciąć.

PS. to ja jeszcze podam moje typy: TIW 250 XS + AL 130 M + KE 25 SC czyli to, co siedzi w zestawie Conga.

mbar, dziwne podejście masz...

mbar napisał:
Visatony? Bo jest duży wybór + nie boją się podawać danych technicznych swoich konstrukcji.
stx też ;)
A poważniej - visaton ma parę fajnych głośników, ale są one imho sporo za drogie w stosunku do tego co oferują , a reszta to głośniki na poziomie starych tonsili i ew nowszych stxów z niższej półki.
Tak się to prezentuje niestety.

Napisz jaki masz budżet.

Visaton podobnie jak Monacor głośniki z dolnej półki ma dość drogie (tym bardziej, że w przypadku drugiej firmy część z nich to zwykłe Tesle), ale nieco droższe już są całkiem niezłe, np. SPH-165KEP - ciężko u konkurencji znaleźć coś równie dobrego jak za swoją cenę.
Visaton ze średniej półki akurat sporo do powiedzenia ma z alumiakami i jest konkurencyjny, nie mówiąc już o wysokotonowym ceramiku - KE 25SC.
Konstrukcja jaką proponuje Yoshi chyba nawet jest dostępna w kicie na stronie Visatona, więc nic tylko kopiować, jeśli tylko nas stać :)

Z STX-em mam jeszcze taki problem, że wydaje mi się, że mają gorsze wysokotonówki, niż Visaton (w cenie od 90 zł w górę, wspomniany tu ceramik kosztuje ponad 3 stówy ;)).

STX po prostu nie ma lepszych wysokotonówek niż AKX i tyle.
Kopułkę można zawsze gdzie indziej kupić.

1200 - 1500 zł.
Z takim budżetem możesz zrobić albo dobre 2-way, albo słabe 3-way.
Z Visatona jakkolwiek ciężko będzie zrobić coś dobrego 2-way - dobre kopułki to ceramik, albo tytan, a te swoje kosztują i w zakładanym budżecie się na pewno nie zmieścisz. Lepiej brać w cenie do 200zł/sztuka coś z Seasów lub Vif - czyli plan kolumn na Visatonach legł w gruzach ;). Mając ponad kafla na pewno nie brałbym SC10N ani tym bardziej żadnego STXa (no chyba że ma być tanie w sensie pejoratywnym 3-way).

Dobra, zatem po Nowym Roku szarpnę się na te wysokotonówki KE25SC...
Takero, czy chciałbyś je wziąć do testów na warsztat? Pracuję w Wawie, więc moglibyśmy się spotkać i mógłbym je na trochę wypożyczyć...

Przy 3 drożnej konstrukcji licz sie z drogą zwrotnicą. W ostatnim projekcie jaki robiłem zwrotnica wyszła bagatela 450zł bo ceny czesci poleciały w kosmos a 3 drozna troche ich potrzebuje niestety ;).

Powrót