• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3Way Dayton

Reakcji
0
Witam, czas juz przyszedl by zbudowac cos ciekawszego niz male kina domowe. Przydalyby sie jakies 3drogi ale troche mniej popularne niz stxy :)
Niedlugo bede robil zakupy glosnikow i budowa we wrzesniu jak tylko do mnie doplyna wiec z zalozenia chce mocne stereo, by nie bylo trzeba uzywac suba oraz prawdopodobnie rozbuduje to do kina w pozniejszym czasie. Prosilbym o propozycje zestawu czy zrobic to klasycznie czyli
Rs28
Rs150
Rs225
Satelity rs28 + rs150
Ewentualnie jaki sub do kina?
czy moze cos ciekawszego? :) pomieszczenie narazie to ok 20mkw, lecz pozniej bedzie wieksze. Jak nie bedzie zwrotnicy do zestawu to podjade gdzies w polske i komus zlece tak ze z tym nie bedzie problemu ;)

Do daytonów na zagranicznych stronach jest sporo zwrotek, nie mniej jak Ci nie zależy na bardzo niskim podziale bas-mid typu 200hz to ja bym zastanowił się nad RS125.

Ja bym kupił jakiegoś morela na górę, na dół RS270 a na środek przykładowo 2xRS125... Takie moje luźne propozycje.

Założenia dobre. Jak pisano mógłbyś zrezygnować z suba dając na frontach RS270. W salonie 30m^2 zrobią armagedon! :) Jak tylko do kina to kopułka aluminiowa, jeśli też stereo to proponowałbym wersję tekstylną RS27F (są dostępne w Polinku)
1.
RS28A lub ...F
RS150 (to na satelity i centralny)
RS270
2.
RS28A(F)
RS125 (to na satelity i centralny)
RS225
+ sub

No i lakier fortepianowy lub biała perła :)

Sub daytona RSS265HF miałem, niby okej, nawet nisko w closed schodził, ale taki audio-pedo-filski troche, bez walenia po klacie, i szału. Do muzyki jako uzupełnienie świetny, nie dominuje, ładnie się zgrywa, raczej dla słuchających normalnie niż fanów SPL i efektów w kinie. Dziś mam Beyma Power 12. Jest jeb.. jest, szybkość, jest szczena uśmiechnięta na filmach czy grach - śmiało polecam.

po przegladaniu roznych forum chyba zdecyduje sie na
rs28+rs125+rs225 i satelitki na rs125+rs28 beda male i zgrabne do efektow powinny starczyc. Rs270 zrobi z podlogowek potwory troche chyba za duze beda.

---------- Post dodany o 21:15 ---------- Poprzedni post o 19:45 ----------

jeszcze jedno pytanie czy jest jakas firmowa konstrukcja na daytonach ktorej moglbym sobie posluchac gdzies? :)

a zadna firma na tym nic nie zrobila? :) W sumie glosniki kupuje w usa wiec za grosze wyjda ale wolalbym posluchac jak to gra zamiast zasmiecac pokoj kolejnymi gratami :) i tak juz to nie ma gdzie stac :P

na part express oczywiscie komplet na podlogiwki wyjdzie moze 300usd. w porownaniu do cen polskich to ponad polowa taniej

:) dlatego moge sobie pozwolic na daytony bo wydawac na nie 2k srednio by mi sie usmiechalo :) za 2k tutaj bede mial glosniki na cale kino :)

Powrót