• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3Way Dayton

Zresztą już parę lat temu doszedłem do wniosku, że sztywne średniaki należy łączyć z miękkimi kopułkami a kolejne konstrukcje jakie wykonywałem dla ludzi utwierdzały mnie w tym przekonaniu. Takie zestawienie zawsze gra z bardzo dobrą swobodą i czystością.
Góra, dzięki miękkiej kopułce, zawsze jest przyjemna a sztywny średniak świetnie radzi sobie z wokalem czy oddaniem zadziornego brzmienia instrumentów nasyconych dużą ilością harmonicznych jak np gitara, fortepian czy trąbki. Przy połączeniach głośników np metal-metal zawsze pojawi się problem brzmienia zbyt jasnego, zimnego i ostrego.

Są to słowa Yoshiego, zatem może warto byłoby zastanowić się nad połączeniem tych RSów z jakąś dobrą tekstylną kopułką. Może morel, może ta którą KonradRak zaproponował, tak żeby charakter brzmienia był Daytonowski.

Panowie mniej wzorujcie się na producentach, kto co gdzie wstawił ale na własnej makówce. Producent to żadna wyrocznia i wykładnia czegokolwiek. Szczególnie jeżeli chodzi o Harpię. Zapoznajac sie z ich polityką cenową śmiem poddawać pod wątpliwość to czy brzmienie w tej firmie postawione jest na 1 miejscu (lub chociaż 2gim ;) )

dlatego wlasnie chcialem rs125 na srodek :) kwestia zasatnowienia czy 1 rs225 wystarczy, niestety rs270 zrobi z kolumny krowe wiec odpada :/ na gore moze rs28 w wersji F?

aha czyli na dole siedzi rs225 srednie rs150 a kopolka jaka?
SEAS 27TBC/G na audiostereo jeden z pracowników harpii wypowiadał się, że nie wybrali wersji z ferrofluidem ze względu na gorszy przebieg charki, ma niższy rezonans, ale poniżej 2kHz jest przełamanie, którego nie ma w wersji bez fluidu. Dzięki temu charka po filtracji jest mniej pofalowana. Tyle pamiętam, ale to jak przez mgłe.

Według opiniiZapha duzo lepszym rozwiazaniem od rs150 jest RS125.

Ten sam gościu z harpii, argumentował zmianę RS125 na RS150 (bo początkowo sadzili tam RS125) tym, że leży im ten przetwornik na magazynie i nie mają z nim co zrobić, a po zastosowaniu go charakter zestawu nie zmienia się praktycznie w ogóle.

Panowie mniej wzorujcie się na producentach, kto co gdzie wstawił ale na własnej makówce. Producent to żadna wyrocznia i wykładnia czegokolwiek. Szczególnie jeżeli chodzi o Harpię. Zapoznajac sie z ich polityką cenową śmiem poddawać pod wątpliwość to czy brzmienie w tej firmie postawione jest na 1 miejscu (lub chociaż 2gim ;) )

ocena brzmienia to sprawa indywidualna

Tak w ogole musi byc dayton na gorze i srodku? Moze np cos z SB Acoustics/Wavecor?

tak dayton, kupuje wszystko w usa i akurat to mam w dobrej cenie a z opinii znajomych z usa i z polskich i zagranicznych forum w takiej cenie warte sa kupienia :) (czyt w cenie AWX). I tak to beda moje pierwsze 3drogi wiec bede zadowolony :)

dzieki za propozycje :) stanelo na tym ze bedzie na pewno rs225 i rs125 nad gora dalej bede myslal blizej jak sie zabiore za ten projekt. Teraz koncze 3 suby i pozniej biore sie za 3drogi

żeby nie było, ja nie słyszałem jak to gra, więc nie bierz tego bardzo do siebie. Tylko podrzuciłem gotowy projekt myśląc, że może go nie widziałeś, ale o porady pytaj wyjadaczy tego forum :)

a co myslicie o tym by tyly zrobic identyczne jak przody? normalne podlogowki? wtedy by nie bylo problemu ze standami

Mnie się wydaje, że to troche strata kasy. dodatkowe 600 zł wydane na kolejne rs225 można by spożytkować w znacznie lepszy sposób, chociażby dokładając do tweeterów, jak już nie raz ludzie pisali dobry tweeter znacznie podnosi obiór całego zestawu. Druga sprawa to kwestia miejsca, dysponujesz tak dużym salonem ?

no chyba, że źle Cię zrozumiałem i chcesz wsadzić do podłogówek samego tw i rs125. wtedy tylko kwestia miejsca i ogólnego wyglądu. Ja osobiście czułbym się dziwnie gdyby za mną stały dodatkowe podłogówki, byłbym taki osaczony :P

Kwestia gustu. Wydaje mi się, że wąskie podłogówki z RS125 mogłyby lepiej wyglądać niż monitorki ze standami z tyłu, ale to moje zdanie...

No dokładnie, to też zalezy jak kto ma urzadzone mieszkanie. Jednemu pasować będzie wąski floorstander innemu monitorek na podstawce. No i oczywiście nie zapominajmy o WAF jeżeli ktoś już wszedł w stan zaobrączkowania :D

WAF mnie nie tyczy :D jeszcze :P
Salon duzy nie jest ok 22-4mkw bo narazie mieszkam w mieszkaniu ale w ciagu 2 lat to sie zmieni. Hmmm z tymi waskimi slupkami to nie jest glupi pomysl. Po prostu nie chce mi sie chyba bawic z budowa standow a waskie slupki zajma mniej miejsca niz standy + monitory. Jeszcze tylko 2 sprawy nurtuja mnie we frontach 1 czy 2 rs225 i druga sprawa rs150 czy rs125? czy rs125 poradzi sobie w kolumnach efektowych. Koszty nie maja znaczenia 100usd w ta czy w tamta na 225tki nie robia mi roznicy

Powrót