• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3way na Seasach i Vifce

Reakcji
0
Zakładam temat w tym miejscu licząc na waszą pomoc w razie jakichkolwiek pytań :razz:
Jak na razie moje założenia:
-Oddzielne komory dla każdego głośnika. Dla CD22 31L@36Hz, MCA12 6L closed. Vifa będzie zamknięta w grubości frontu 3x2,2cm. I tu pierwsze pytanie czy tak może być, czy muszę zostawić jakąś większą odległość? Kolejne pytanko: komora dla MCA12, mocno wytłumiona "piramidkami" czy delikatnie gąbką akustyczną o grubości 2cm.
my.php

my.php

my.php

[ Dodano: 2009-02-25, 20:19 ]
scaled.php

[ Dodano: 2009-02-25, 20:21 ]
http://img242.imageshack.us/my.php?image=img1118n.jpg
my.php

[ Dodano: 2009-02-25, 21:07 ]
my.php

my.php

[ Dodano: 2009-02-25, 21:09 ]
img1120.jpg

img1118.jpg

[ Dodano: 2009-02-26, 11:28 ]
Tak będzie wyglądała docelowa obudowa
my.php

[ Dodano: 2009-02-26, 11:29 ]
obudowai.jpg

noo zapowiada sie bardzo ciekawie...

czekam na nastepne kroki.

Jakis wstepny budzet jest juz znany ?

Pozdrawiam!

Musiałem wyczaić jak wklejać zdjęcia z IS dlatego jest tyle "dodano dnia..." nadal nie wiem jak wkleić miniaturę z linkiem do pełnego zdjęcia. Jakieś fotki wkleję jutro, ponieważ od dzisiaj zaczynam zabawę z obudową :smile:

Niestety takie umieszczenie woofera było konieczne, ponieważ:
-głębokość obudowy to 36,6cm, a długość BR 26cm - czyli zostanie 10cm luzu, a gdyby BR był z tyłu zostałoby tylko 4cm.
-w komorze woofera jest pochyła ścianka ujmująca objętość, zamontowanie jej w lustrzanym odbiciu, spowodowałoby umieszczenie BR na górze też z tyłu.

Plusy takiego rozwiązania:
-przegroda jest również wzmocnieniem środka obudowy
-BR na froncie, czyli kolumnę można postawić przy ścianie, nie obawiając się dudnienia.

Mnie zainspirowała taka obudowa
5407853a.jpg
5407852a.jpg

Przez jakiś miesiąc głośniki będą filtrowane taką zwrotnicą, aż się odpowiednio rozgrzeją, później pomiary. To tylko symulacja, więc proszę nie traktować jej jako ostatecznej wersji.
zwrotnicasym.jpg

charakterystyka.jpg

Zapowiada sie fajna realizacja. W Tidalu fazka zchodziła do samego dołu, nadawało to lekkosci kolumnie i nie kojarzyło sie z trumną, niby różnica niewielka ale istotna. Kopułke i sredniotonowy zblizyłbym jeszcze bardziej do siebie. Pozdrawiam

HeatheN gdzie napisałem, że chciałbym woofer wyżej zamontować?
colcolcol odległość kopułki od średniaka to 2cm - starczy, nie podoba mi się jak głośniki przytulają się :razz:

[ Dodano: 2009-03-06, 16:47 ]
Czy w tych pustych komorach mogę dać watę taką z apteki?

DIGIPROCOMP napisał:
Czy w tych pustych komorach mogę dać watę taką z apteki?
Kup jakąś tanią kołderkę w Jusku, w środku jest włóknina, będziesz miał na całe kolumny i jeszcze zostanie.

Ciekawa konstrukcja, ale zwrotke mogłeś zrobic bardziej solidnie na laminacie, no i odstępy miedzy cewkami... no cóż dla świętego spokoju dał bym większe.

Panowie głośnik nisko-tonowy może by umieszczony nawet z boku nie ma to znaczenia bo i tak niskie częstoliwości nie są ukierunkowane, czy to już nie było omawiane setki razy :smile: Oczywiście przy odpowiednim filtrowaniu.

Czyli gdzieś od 80Hz ( przynajmniej wg. standardu THX ) co przy pasywnej filtracji jest raczej karkołomne. Co ciekawe w odgrodach nawet niskie częstoliwosci przez niektórych są odbierane jako kieynkowe.
Do tego boczne ścianki są częściej szersze niż frontowe, co przekłada się na inny stopień efektu BS, czyli trzeba to też w zwrotce uwzględnić.

Powrót