• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3way na Seasach i Vifce

nowy1 napisał:
tylko te kabelki takie ni jakie procab było trzeba dac
kabelki zmienię, dzisiaj zauważyłem, że mają przetartą izolację w paru miejscach.
Jak to jest z grubością kabla :roll: rok temu kupiłem kabel 2,5mm a 2mc temu kupiłem drugi w innym sklepie niby jest 1,5mm i oba kable mają tą samą grubość. Czyżby jeden producent podał grubość z izolacją a drugi bez :?: Śmieszne jest to, że 1,5mm był 3x tańszy.
piku16 napisał:
zwrotke mogłeś zrobic bardziej solidnie na laminacie, no i odstępy miedzy cewkami...
to jest zwrotnica do testu. Cewki rozmieściłem według schematu ułożenia cewek przyklejonego w akustyce.

kabelki zmienię, dzisiaj zauważyłem, że mają przetartą izolację w paru miejscach.
Jak to jest z grubością kabla rok temu kupiłem kabel 2,5mm a 2mc temu kupiłem drugi w innym sklepie niby jest 1,5mm i oba kable mają tą samą grubość. Czyżby jeden producent podał grubość z izolacją a drugi bez Śmieszne jest to, że 1,5mm był 3x tańszy.

polecam cena mała i kabelek jest oki http://www.onstage.pl/product_info.php?products_id=885

img1220.jpg
img1228.jpg

jeszcze drobna korekcja frezów i można fornirować :smile:

No co ty?! jak to możliwe :roll: :mrgreen:
Nie będę ryzykował z zaginaniem forniru na skosach i też położę osobne kawałki. Przynajmniej podkreśli ścięcia.
Nie chciałbym usłyszeć krzyku gdyby fornir pękł :shock:

nowy1 nie cytuj całej wypowiedzi

Fotka z cdo http://img505.imageshack.us/img505/6533/he7001psbn9.jpg
Jakoś nie umiem wyrobić się z czasem, kolumny miały już być ofornirowane i wyszlifowane, a tu jeszcze front pozostał, gdzie jest najwięcej "dłubania" :evil:

[ Dodano: 2009-04-01, 10:51 ]
img1248p.jpg

szlifowanie kantów wcale nie jest takie trudne, wystarczy zagiąć fornir i szlifować aż odpadnie.
img1254.jpg

na prośbę zibiego :wink: aż nie mogę doczekać się efektu końcowego, po umyciu fornir wygląda po prostu pięknie - dominuje nasycony brąz, a czerń nabrała kontrastu. Po lakierowaniu efekt będzie jeszcze lepszy :smile:

umnie to samo stoją o fornirowane tylko lakierowac tylko czasu nima

Po pierwszej warstwie kolor forniru zmienił się o 180'. Brąz przyciemniał a czarny jest jeszcze bardziej kontrastowy niż po przemyciu wodą.
img1265c.jpg
img1262.jpg

jutro szlif 600tką i kolejna warstwa :wink: przypuszczam, że na czwartej się skończy :roll:

No musze powiedzieć że zaczynają wyglądać kozacko :grin: ja u siebie też chcę taki fornir zastosować :grin: Już się doczekać nie moge zeby zobaczyc skończone z głośnikami :!:

img1266.jpg
img1269.jpg

druga warstwa i już można się przejrzeć :smile:
dolphin123 lakier Bondex (25-27zł w Casto) do parkietu, wysoki połysk. Lakieruję pędzlem, nie jest tak źle. Pierwszą warstwę delikatnie przeszlifowałem 500tką i wszystkie pyłki zeszły a lakier stał się delikatny w dotyku.
Ziomek86 fornir jak już wspomniałem całkowicie inaczej wygląda niż na początku.
Michał K. symulacja w Xover3, na razie do testu, żeby mieć jakiś punkt zaczepienia. Troszkę zasugerowałem się zwrotką z "3W" na Seasach.

Piękne- po prostu piękne. Aż się chce patrzeć...i podziwiać...i zazdrościć....i motywować się do starannej pracy...szacunek.

A kiedy będzie reszta :?: bo już nie moge się doczekać :grin:
Nasuwa mi się jedna uwaga, co bym inaczej zrobił a chodzi mi tu o fornir na skosach, przykleiłbym go tak żeby słoje były prostopadle do przednich słoi i tworzyły jedność. Bo teraz to troszkę dziwnie wygląda jak słoje idą w jedną stronę a na skosach zupełnie w druga :sad:

Powrót