• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

3way stx gdn22-140-8scx + gdm14-150-8scx + gdwk10-200-8pj

na razie planuje włożyć pjotki, a w przyszłości zmienić wysokotonówki na lepsze

w takim razie odrazu bym rozmiescil glosniki jak w F-200
ale ty chyba planujesz kolumny w stylu avalonow...

tak, planowałem ala Avalony co raczej kooliduje z rozmieszczeniem głosników f-200 :( hmmm zgłupiałem...
czy zmieniając tylko wysokotonówke w przyszłości będę zmuszony przerabiać cała zwrotnice czy tylko sekcje wysokotonową ?

Coraz bardziej zastanawiam się nad klonami fx-200 ograniczając budżet zamontował bym na razie sekcję wysoko i nisko tonową a w przyszłości dokupił średnie.. myślę o nawinięciu samodzielnie cewek w celu zaoszczędzenia...

zamontował bym na razie sekcję wysoko i nisko tonową a w przyszłości dokupił średnie..

glupota
to juz lepiej kupic glosniki na jedna kolumne a pozniej dokupic na druga

myślę o nawinięciu samodzielnie cewek w celu zaoszczędzenia...
jak masz pelno wolnego czasu to mozesz
mi by sie nie oplacalo :p
wole isc w ten czas zarobic na gotowe cewki

Hmm... zacznę więc od pjotki w zestawie, zwrotnicach irka i bud ala fx 200 . Obawiam się że tak rozmyślając wejdę w to zbyt głęboko jak na początek (czyt. przekroczę nierozsądnie budżet) :D
Swoją drogą zaczynam wyszukiwać części do zwrotek na polinku na schemacie irka jest to podane mało precyzyjnie np. 4,7mH przy czym w polinku jest conajmniej 20 takich ale różnych cewek... jakie dokładnie powinienem zakupić ?

Ostatnia edycja:
ja jednak proponuje ci dolozyc kase i zainwestowac w fx-200
ten zestaw nabiera duzo lepszego dzwieku w zestawieniu z duzo lepsza wysokotonowka

Zastanawiam się jak się ma GDWK-10-250-8-AWX do innych sopranów droższych firm w swojej cenie ?
Kombinuje też sobie w głowie jak to zrobić ... żeby kupić wszystkie głośniki i móc ich już powoli słuchać a zwrotki sobie powoli kompletować .. wiem że sopran można w ten sposób spalić więc pewnie musiał bym go na razie jakoś odciąć

nie sluchalem dlugo AWXa ale moge powiedziec ze wole AWXa niz np DX25 ;)

jedyne na czym mozesz oszczedzic to wykonczenie kolumn - to moze poczekac
lub jak juz wczesniej wspomnialem robic po jednej kolumnie

wiec nie rozumiem dlaczego ludzie boja sie AWXa i na sile pchaja tam seasa?
wiem ze seas to bardzo dobry glosnik, ale jest o polowe drozszy od STXa

Panowie, jest problem. Ledwo wystartowałem z zamawianiem głośników a tu bęc.. nigdzie nie ma dostępnego gdm 14-150-8 scx ;/ Macie może jakieś źródła które mają ten głośnik w sprzedaży? Pan w sklepie nowyelektronik powiedział że nie ma tego głośnika już od co najmniej dwóch dostaw więc obawia się że stx się poprostu z tego głośnika "wycofuje" lub zastąpił go innym. Mają jedynie GDM 14-130-8 SC :/

i zwrotnica irka też juz by pewnie nie pasowała ?

---------------------

ufff znalazłem w Zap audio :) swoją drogą miły kontakt ;)

Ostatnia edycja:
Powrót