Block, brawa za wytrzymałośc w odpieraniu ataków.
Mogę się załozyć ze nie spodziewałeś się takie reakcji ze strony forumowiczów

Ciekawie ująłeś kwestię, że skoro brzmi świetnie (dla Ciebie) to co interesują Cię jakieś głupie pomiary. Słusznie.
Jesli chodzi o moje zdanie to mój stosunek do takich konstrukcji jest następujący "fajnie ze sie odważyłeś ale teraz zrób coś normalnego".
Twoja wiedza z zakresu DS 5.1 jest niepełna. Zakładm jednak, że wiesz iż standard zakłada używanie w kazdym kanale takich samych głośników (pasmo) a Ty w centralnym masz dwa! wysokotonowce. Odchylenia od wytycznych są spowodowane tylko względami ekonomicznymi.
W zeszłą sobote byłem w kinie DD ale z drugiej strony ekranu.
Jesli nie byłeś to powiem Ci co tam było.
Otóż znajdowały się tam trzy identyczne zestawy głosnikowe (lewy, prawy, centralny - stał też sub ale nie o tym) w kazdym przetwornik wysokotonowy miał magnes duzo większy od magnesu w niejednym wooferze 10 cali.
rzecz w tym rzeby skompensować straty wynikłe z przesłonienia ich ekranem.
...odszedłem od tematu

Najwazniejsze jest to ze były to trzy identyczne zestawy.
Chodzi o to ze zaproponowanego przez Ciebie brzmienia nie mozna nazwać naturalnym. w THXie chodzi nawet o celowe stępnienie wysokich tonów tak jak ma to miejsce w prawdziwym kinie. A ty pakujesz do centrala dwa wysokotonowce.
Nie bedę tak jak moi przedmówcy krytykował idei większej efektywności wysokich - jak ci sie podoba to niech tak bedzie. Ale nie pisząc ze to dobre rozwiązanie zawsze akcentuj że "dla Ciebie".
Pozdrawiam