• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

5 calowy midwoofer do zwrotnicy pierwszego rzedu.

Trochę powalczyłem.
1 rzędu typowo jeszcze nie testowałem i chyba nie będę.
Wyszło coś takiego:
Pomiary nie są najlepszej jakości szczególnie na dole ale do się z tego coś senesowego zrobić.
vo4871ehuuk1i7784ks4_1382268426.jpg

wszędzie LR2 akustycznie . (charka tw nieco bardziej nachylona aby uzyskać zgranie )

Mam natomiast elektrycznie 1 rząd na tw i teraz walczę z 1 rzędem od dołu na średniak.
Na początku miałem na HDS-a tylko rez + kond , później dodałem jeszcze RC równolegle do głośnika żeby utemperować wybijający się zakres powyżej 10k . Teraz jest już też RLC na na fs kopułki co w nachyliło mocniej charakterystykę od fs w dół i odciążyło tw od dołu.
Na wypadkowej charce nie ma praktycznie śladu a dźwięk.. znikła resztka hrashu , tw dużo lepiej sobie radzić przy większych głośnościach.

od dołu żeby dociągnąć zbocze do akustycznie nie obyło się przy 1 rzędzie bez RLC wypłaszający pik na fs.

fiixbkkurtzpdmblkqxx_1382268425.jpg

2 rząd vs 1 rząd + RLC
gywg06nt9w388mnyrkcz_1382268424.jpg

Ostatnia edycja:
Dzieki za relacje Raven. Jak widac nie jest latwo i temat jest ogolnie trudny do ugryzienia.
Ja zamowilem dwie polypropylenowe Beymy 5 i 6.5 cala i sprawdze co da sie z nich zrobic w tym temacie.

Czy taki modwoofer nada się do I rzędu?
xslcg3mytm3u4oa0mrjx_1385755917.jpg

Co prawda kosz 165mm, więc ciutkę ponad 5 cali :)

Ciekawe jak ten glosnik w ogole brzmi, bo ja jednak lubie papierowe membranki, a jak sie da na nich uzyskac ladne i rowne pasmo, tylko sie cieszyc.

Czy taki modwoofer nada się do I rzędu?
xslcg3mytm3u4oa0mrjx_1385755917.jpg

Co prawda kosz 165mm, więc ciutkę ponad 5 cali :)

Dales takie wygladzanie badz niska bramke, ze nawet nie widac tej 5dB doliny na srednich tonach przy 1300Hz (tam gdzie pik impedancji).
I jaka wartosc ma taki pomiar?

BTW: jak gra ten satori na srednicy? Mozesz porownac do illuminatora badz revelatora?

I jaka wartosc ma taki pomiar?
Oczywiście nie ma żadnego. Przepraszam, kajam się...już więcej nie będę wrzucał tak nie przydatnych pomiarów, usunę także wszystkie moje projekty na których są takie pomiary :)

BTW: jak gra ten satori na srednicy? Mozesz porownac do illuminatora badz revelatora?

Gra jak papierowy głośnik z 5dB dziurą w okolicach 1300Hz :)

Gra jak papierowy głośnik z 5dB dziurą w okolicach 1300Hz

Dokładnie to :P

pharoh mnie też o to pytał ale niestety nie lubię rozpisywać się subiektywnie na temat głośników bo już sam wiele się sparzyłem na tym, że komuś się coś podoba a mi nie (lub odwrotnie), musiałby kolega sam posłuchać i stwierdzić czy mu się podoba.

Jak nie ma precyzyjnych pytań to źle, a jak ktoś pyta konkretnie to ze skrajności w skrajność Panowie czasem popadacie... :) Ja myślę, że pharoh nie bez powodu zapytał się o dołek na 1,3kHz..

I uważasz, że dołek dołek o szerokości 250-300Hz usłyszysz? Poza tym jak chyba każdy zauważył nie wypowiadam się na temat dźwięku na forum publicznym.

Nie o to chodzi, czy ja to słyszę czy nie i o dźwięk też nie, bo wiemy że każdy ma swoje preferencje:) Pharoh chciał po prostu na pomiarze dołek ujrzeć ;)

Dales takie wygladzanie badz niska bramke, ze nawet nie widac tej 5dB doliny na srednich tonach przy 1300Hz
Częściowo mogła zamaskować ją dyfrakcja bo na symulacji BS jest górka w tym miejscu :)
Ale pewnie też wina niskiego bramkowania i nie złapało .
Tylko co z tego ? tam nie ma podziału a faza i tak jest poprawna .
BS sobie można za symulować czy zrobić pomiar "z daleka ".

Ciekawe jak ten glosnik w ogole brzmi
Fajnie. Zestaw bardzo neutralny . Żadnego mulenia ;)
Szpilka też zagrała moim zdaniem .
Idealny zestaw do 1 rzędu . I taki filtr ostatecznie wylądował .
I nawet basu sporo było .

Ale 12cm illuminator jednak gra lepiej ...

Powrót