• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

8" - co wybrać ?

SB17 jak już i śmiga aż miło.

No mi ta 17 stka jakimś wybitnym basem nie gra, bardzo szybko się kończy.
Ale takie 3-way na SB23, SB15 papierowym i SB29 na górze mogłoby być fajne.
Robiłem 3-way na SB29 na dole i SB15 polipropylenowym i SB 29 wysokotonowym i bardzo mi się podobało :)

Robiłem 3-way na SB29 na dole i SB15 polipropylenowym i SB 29 wysokotonowym i bardzo mi się podobało

I ja również polecam.
Choć nie ma "efekciarstwa", to jest to projekt na lata za sprawą SB29 na basie.
Na forum jest już sporo dobrych projektów, ale największy głośnik basowy to nadal 8".
Przydały by się konkretne kolumny na głośniku 10".

Luszti, a może udostępnisz projekt na forum?
Skoro robisz już come back to przynajmniej z hukiem :p

Marian przypominam ci o zakazie reklamy :p

Sorry :D nie mogłem sie powstrzymać i wyszła moja szydera ;)

Nie na temat...
Chyba powinieneś do mnie przyjść na szkolenie.

Niskotonowy SB29 zagra bardzo dobrze już w 60-65 litrach :) Jeśli by kupić cichszą wersję to jest szansa, że zagra w jeszcze mniejszej skrzynce choć nie wiem jak z podziałem ze średniakiem.

To się bierze z w miarę płaskiej powierzchni promieniującej dzięki unieruchomieniu środka membrany. Pierścieniowa Vifa też dobrze współpracuje z tubami.

A jak SB23 radzi sobie z odtwarzaniem średnich tonów w kolumnie dwudrożnej?

Ostatnia edycja:
Ja bym brał papierowego SB15 i postarał się zatubić SB29 na górze. Całość pochylić i pokusić się o pierwsze rzędy między środkiem i górą.

A będzie konieczność pochylenia jak się zatubi górę sporym WG? Do tego pytanie jak ułożą się charki kątowe jak pochylimy wysoki z WG? Mierzył ktoś to ostatnio?

Z WG zawsze charki kątowe są gorsze, co ma plusy w mniejszych pomieszczeniach, przy kolumnach ustawionych blisko ścian. Żeby zastosować WG300 z SB29 trzeba sporo zeszlifować z tuby, co powoduje, że głośnik wcale nie jest odsunięty tak mocno w tył. Pochylenie może się przydać.

Co nam daje tubienie wysokiego ?
Wszak http://audiotransducers.com/pl/ponizej90mm/325-sb-acoustics-sb29rdnc-c000-4.html

ma 94dB skuteczności i trzeba go ściszyć w porównaniu do SB23 który ma 88,5dB skuteczności.
sredniak http://audiotransducers.com/pl/15-16cm/318-sb-acoustics-sb15nrxc30-8.html
też ma 88dB skuteczności.
Po co dajemy tubkę ? Czy chodzi o bardziej kierunkowe działanie głosnika ?

Jesli chodzi o średniaka to brać wersje 8 ohm czy lepiej 4omową.
Niestety nie widać wysokotonówek 8 omowych są tylko 4 omowe, ale to chyba nie problem ....

Hmm, słabiak jestem. A 60 litrów to nadal jakoś mi nie pasuje, jak dodac jeszcze komore dla średniaka (na oko z 10 litrow juz wychodzi 70l ...
przy obudowie 1mx26cmx36cm mamy 68 litrów netto, i taka wydaje misie juz duza ta kolumna ...
Zanim zbiore kase to moze jeszcze coś zmienić ?

Ostatnia edycja:
Powrót