Witajcie, od pewnego czasu z dobrymi głosnikami 8" nie ma problemu.
I mamy takie głośniki jak:
-Seas 22RNX
-Seas 22RNY
-Seas 22RN4X
-SBacoustic SB23NRXS45-8
-Scan Speak 22W/8534G00
-SBacoustic SB23NACS45-8 (aluminium)
-Seas 22RNX/P (aluminium)
-Seas 22RN4X/p (aluminium)
-Dayton RS225-8 (aluminium)
Natomiast wybór odnośnie charakteru grania jest ciężki.
Potrzebuję CZARNY, SZYBKI głośnik do muzyki metalowej (konstrukcja 3way), który jednocześnie będzie miał trochę "mięsa".
Na początku myślałem o Daytonie (czarny, szybki głosnik), ale z opisu użytkowników wynika że ten głosnik jest "nijaki", nie ma właśnie tego mięsa... wyobrażacie sobie słuchanie muzyki metalowej na kolumnach które nie mają choć trochę "pierdyknięcia"?
SB podobno fajny głośnik, ale jest ciut za duży, no i on jest bardziej ciemnoszary niż czarny.
Jak na razie mój typ to Seas 22RNX z racji dość wysokiego SPL, w miarę niskiego FS i niskiej masy, oraz zdolności pracy w obudowach od 40L (lekka górka w obudowie BR).
Można go zakmnąć w 40L, będzie szybszy i zniknie podbicie (choć lekkie podbicie przy muzyce metalowej daje właśnie tego kopa).
Ktoś słyszał ten głośnik?
Nada się?
Jakieś inne propozycje?
PS. cięcie to taki standard, 350Hz (wyjdzie w praniu), 15-stka jako średniak.
I mamy takie głośniki jak:
-Seas 22RNX
-Seas 22RNY
-Seas 22RN4X
-SBacoustic SB23NRXS45-8
-Scan Speak 22W/8534G00
-SBacoustic SB23NACS45-8 (aluminium)
-Seas 22RNX/P (aluminium)
-Seas 22RN4X/p (aluminium)
-Dayton RS225-8 (aluminium)
Natomiast wybór odnośnie charakteru grania jest ciężki.
Potrzebuję CZARNY, SZYBKI głośnik do muzyki metalowej (konstrukcja 3way), który jednocześnie będzie miał trochę "mięsa".
Na początku myślałem o Daytonie (czarny, szybki głosnik), ale z opisu użytkowników wynika że ten głosnik jest "nijaki", nie ma właśnie tego mięsa... wyobrażacie sobie słuchanie muzyki metalowej na kolumnach które nie mają choć trochę "pierdyknięcia"?

SB podobno fajny głośnik, ale jest ciut za duży, no i on jest bardziej ciemnoszary niż czarny.
Jak na razie mój typ to Seas 22RNX z racji dość wysokiego SPL, w miarę niskiego FS i niskiej masy, oraz zdolności pracy w obudowach od 40L (lekka górka w obudowie BR).
Można go zakmnąć w 40L, będzie szybszy i zniknie podbicie (choć lekkie podbicie przy muzyce metalowej daje właśnie tego kopa).
Ktoś słyszał ten głośnik?
Nada się?
Jakieś inne propozycje?
PS. cięcie to taki standard, 350Hz (wyjdzie w praniu), 15-stka jako średniak.