• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

A103 i A140 - Niepradwidłowe działanie

Reakcji
0
Witam , od 3 dni staram się "ożywić" mój filtr do subwoofera A 140 który z kolei zasilany jest zasilaczem symetrycznym A 103 +- 15v 200 mA .Problem dokładnie polega na tym ,że po podłączeniu filtra do zasilania,sygnału z DVD i wieży nic nie da się usłyszeć .Próbowałem już wy lutować Diody Zenera z pozycji D1 i D2 i w miejsce rezystorów R1 i R2 (tych dużych ) dać zwory ,ale niestety nic to nie dało .

Dodam jeszcze ,że stabilizator napięcia LM7815 podczas pracy zasilacza strasznie się nagrzewa , nawet gdy nie jest pod niego podłączony filtr .

Tak to wygląda : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/45a88d1e57187541.html .

Bardzo liczę na Waszą pomoc ;) .

Ja osobiście nie posiadam , ale jeżeli jest potrzeba sprawdzenia czegoś to mogę pożyczyć od znajomego.Tylko co ma być konkretnie sprawdzane tym miernikiem ?

Sprawdź czy zasilacz daje odpowiednie napięcia, sprawdza czy elementy sa prawidłowo wlutowane. LM sie grzeje na tyle że parzy ? czy lekko ? podejrzewam że jest gdzieś zwarcie .

Jakby było zwarcie to by się LM "wyłączył" wprawdzie charakterystyka podcięcia jest w nich taka, że obciążony w okolicach prądu maksymalnego może się 'ugotować" ale jak nieobciążony się grzeje to może masz walnięte elektrolity, mostek, trafo lub same LM-y - trochę z fusów wróżymy. Sprawdź jeszcze czy masz dobrze wlutowane kondensatory i mostki.

Ten LM grzeje się tak ,że aż parzy i to mocno .Kondensatory wlutowane dobrze ,tj dłuższą nóżką do plusa .Mostki (nie wiem dokładnie jakie ? ) też są raczej dobrze , ponieważ każdy element jest wlutowany dobrze na swojej pozycji .

A czy na wyjściu 0 , tj GND powinno być jakieś napięcie ? Jak podłącze 12 v wiatrak pod ten zasilacz ( + z + i - wiatraka do GND ) to nie wiedzieć czemu on działa .

Pożycz ten miernik i sprawdź napięcia na nóżkach 4 i 8 KAżdego tL , nr 4 powinien mieć ok -15V , a nr8: ok +15V
Zawsze tak mało cyny dajesz ? czy ci się kończyła xD
aaa Jeżeli masz Wzmacniacz złożony na kitach to możesz podać napiecie nie z zasilacza a z nóżek Kondensatorów

Ostatnia edycja:
Zasilacz na 2 mostkach... hm... masz LM7815 (stabilizator nap. "+") i LM7915 (stabilizator nap. "-"), czy oba LM7815? jeden czy oba się grzeją?

Heh, chyba że go narysuje, bo oni schematów nie dają (o ile się nic nie zmieniło)

Jeden to LM7815 a drugi to LM7915, grzeje się tylko jeden - LM7815 .Cyny za dużo nie jest ,bo miałem ograniczoną ilość a musiałem jeszcze zmontować tego A 140 .Mógłbyś mi powiedzieć co to te tL ?

Schemat : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/14c834c6e07cccb0.html ( zdjęcie , bo moje urządzenie wielofunkcyjne jest obecnie niedysponowane :) ) .

Informacja
flrdbc8khjclyr26920h_1390850164.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Oooo, dają schemat :thumbsup: wprawdzie piszesz o 15V a schemat jest 12V, ale to nie powinno wysadzić projektu ;)

Bez miernika ciężko będzie, ale... masz wlutowane C3 i C5?

Pożycz miernik, bo tak to nie dojdziemy do niczego. Przy okazji może Ci kolega trochę tinolu pożyczy ;)
Popraw luty, sprawdź trzy razy czy się nie pomyliłeś przy montażu elementów (polaryzacja kondensatorów, mostków, LM-ów), obejrzyj płytkę czy nie ma zwarć.
Po tym wszystkim, na odłączonym A140, zmierz napięcia na C1, C2 i C7, C8 i napisz nam tutaj.

---------- Post dodany o 21:17 ---------- Poprzedni post o 21:16 ----------

Pytałem o C3 i C5 - bo czasami 78XX lubią się wzbudzić, a te kondensatory mają gasić oscylacje.

---------- Post dodany o 21:22 ---------- Poprzedni post o 21:17 ----------

Jeszcze jedno, nie zamieniłeś LM78xx z 79xx miejscami?

Powrót