• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

łączenie kondensatorów

• Autor wątku Autor wątku luk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

luk

Reakcji
0
Potrzebuję do zwrotnicy kondensator 5,1uF. Czy stoi coś na przeszkodzie uzyskanie takiej pojemności z połączenia 3,9uF + 1,2uF?

No ale autor nie wspomniał nic, że chce połączyć je szeregowo.
To każdy może w odpowiedzi dodać że coś stoi na przeszkodzie, np brak chęci, albo lutownicy...😁

Jaja sobie robicie, jak polaczysz dwa rownolegle napiecie, a raczej potencjal na kazdym z nich bedzie taki sam. W szeregowym jest inaczej. Czasem lutuje dwa elektrolity do kupy (- z - lub + z +) jak potrzebuje non polarized elektrolit i jakis maly polyester czy polypropylene rownolegle z nimi, by zmiejszyc ich impedance.

Jeju, mieszacie człowiekowi nie wiadomo po co.
Łącz te kondensatory równolegle, wtedy pojemności się zsumują. Przeciwwskazań brak.

Ogólnie łączenie kondensatorów nie jest takie proste jak by się mogło wydawać. Popieram słowa przedmówcy i dodam że:
Przy równoległym łączeniu kondensatorów pojemność można obliczyć z prostego wzoru Cw=C1+C2+...+Cn a napięcie (potencjał) nie powinno się zmienić, natomiast przy szeregowym łączeniu mamy wzór Cw=(C1*C2)/(C1+C2) ale już napięcie całkowite Uc będzie sumą napięć na wszystkich połączonych szeregowo kondziołkach.

No i pomieszane znów.
Połącz równolegle i będzie dobrze.
Jak masz możliwość to zmierz pojemność przy połączeniu szeregowym i równoległym będziesz miał odpowiedź na swoje pytanie oraz rozwiejesz wątpliwości innych.

Że co???
Poczytaj o łączeniu kondensatorów.

Szeregowo da tyle, równolegle 5,1.

Nie widzisz że nastąpiła literówka i czepiasz się tylko drobnej pomyłki ?
Najpierw "dałem wywód" na temat łączenia kondensatorów po czym sądzisz że świadomie i z premedytacją napisałem 2,1 nie wiadomo skąd ?
Tym bardziej że napisałem że "ma dać zakładane...." a zakładane było 5.1 czy 2.1 ? Zwykła literówka. Tym bardziej że dzisiaj jadę na atropinie (jeśli wiesz co to jest i czemu służy)

Powrót