• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Łączenie równoległe tranzystorów stopnia końcowego w klasie D

Reakcji
0
Witam.
Problem wydaje się prosty. Mam wzmacniacz w klasie D, sterowanie mosfetami za pomocą poczciwego IR2110. Na wyjściu ma po jednym mosfecie na stronę. Pytanie brzmi - czy bez przeszkód mogę dołożyć równolegle jeszcze jednego mosfeta ?

P.S - W załączniku schemat podglądowy. Tak, wiem, zapomniałem o diodach zaporowo do rezystorów bramkowych.

Załączniki

• IR.jpg
    IR.jpg
    23.8 KB · Wyświetleń: 0
Można połączyć, ale zawsze istnieją inne czasy załączania tranzystorów, do tego potrzebujesz większe wzmocnienie prądowe aby wysterować dwa tranzystory. musisz popatrzeć jaką pojemność mają tranzystory i na wzmocnienie IR2110. Nie łatwiej zamontować mocniejszy tranzystor zamiast dwóch?

Nie bardzo. Jedyne w miarę szybkie i tanie tranzystory do klasy D jakie znam to IRF640N (ważne N na końcu).

Musiałbym zastosować jakieś bufory ?

Mosfety są ogólnie szybkimi tranzystorami, radzą sobie nawet przy pracy o częstotliwościach rzędu kilku MHz. Jeśli chodzi o wysterowanie to mogła by zajść potrzeba użycia mocniejszego wzmacniacza operacyjnego, ale wtedy gdy tranzystory będą się grzały lub można zastosować mały tranzystor wysterowujący duży.

Mniej więcej tak powinno to wygladać jakby ten driver nie pociągnął tych mosfetów danych równolegle. Może okazać się że jednak da rady i uciągnie. Układ posiada dwa drivery z czego każdy ma 2A. Jak dwie sztuki UCC37322 z czego jeden ma 9A potrafiło uciągnąć pełny mostek H na mosfetach 40A przy napięciu 320C DC to będzie dobrze :)

Tak też myślałem...

Jakie proponujesz NPN'y ? Podejżewam że zwykłe BCxxx raczej się tu nie nadają. Jakie dać rezystory R1 oraz R4 ? Bo reszta to bramkowe i do nich dodać jeszcze po diodzie zaporowo.

Spróbuj BD140, a rezystory bramkowe musisz sobie dobrać sam, przed mosfetami pewnie z 10R wysatrczy, a przed BJTkiem 1k możesz dać

BD swoją drogą. Lepiej zastanów się jak wyłączane będą tranzystory w tym układzie :)
Raven daj jakiś pomysł co mogę z tym zrobić.

Nie robiłem nic takiego i nie sądzę aby to był dobry pomysł. Trzeba dać większy tranzystor.

---------- Post dodany o 17:49 ---------- Poprzedni post o 17:47 ----------

Lepiej zrób mostek.

Myślałem nad mostkiem, jednak nie bardzo wiem jak go utworzyć z takiego oto podłączenia zasilania jak w załączniku.

Załączniki

• ClassD.JPG
    ClassD.JPG
    34.5 KB · Wyświetleń: 0
Powrót