• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Łączenie sygnałów z dwóch wzmacniaczy

• Autor wątku Autor wątku katox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Cześć,

Ostatnio analizowałem układ z pewnych monitorów aktywnych (bi-amp) i został tam zastosowany poniższy patent na wzmocnienie sygnału w głośniku średnio-nisko tonowym w układzie dwudrożnym.
Zastanawia mnie zwykłe połączenie ścieżek wyjściowych z dwóch wzmacniaczy. Czy to ma prawo zadziałać, skoro wejście dla tych wzmacniaczy jest z tego samego źródła? Czyli prądy wejściowe wzmacniaczy są połową prądu źródła? chyba, że nie ma to znaczenia. Dodam, że schemat dla głośnika wysokotonowego składa się z jednego Lm3886 i jedyna różnica to wartość rezystora wejściowego 1K.
Z reguły spotyka się układy mostkowe dla zwiększenia mocy. A tu? Co o tym sądzicie? Czy nie lepiej zmniejszyć wartość rezystora wejściowego i skorzystać z jednego wzmacniacza na głośnik średnio-nisko tonowy?

Jeżeli moje pytanie jest trywialne to z góry przepraszam. Nie jestem aż tak biegły w tych sprawach więc pytam :)

Ostatnia edycja:
Równoległe połączenie wzmacniaczy na pewno zwiększa wydajność prądową, a co autor miał na myśli to nie mam zielonego pojęcia. Nie spotkałem się jeszcze z takim łączeniem.

We wzmacniaczach w klasie D takie połączenie jest spotykane dla zwiększenia wydajności prądowej końcówki, a co za tym idzie dla wyciśnięcia większej mocy lub obsługi głośników o niższej impedancji.
W klasie AB się z tym nie spotkałem, ale może to i ma prawo działać.

Mozna tez tak laczyc wzm operacyjne, czesto stosowane np do wzm sluchawkowych

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Można je łączyć w ten sposób i działa to dobrze. Są też konstrukcje typu PBTL np. po trzy układy w trybie równoległym łączone w mostek.

Powrót