• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Adaptacja Akustyczna i Funkcjonalna Pokoju :)

Reakcji
66
Witam. Piszę ten temat ponieważ będę robił przemeblowanie pokoju :) i rozrysowałem sobie mniej więcej w skali (1mm to 1 cm) jak po mojemu wyglądałby pokój.

Teraz pytanie czy Funkcjonalnie jest OK czy zmienilibyście coś ?? Chodzi o dostęp do poszczególnych częsci pokoju i do mebli.

I gdzie postawić suba (sprawdzone będą 3 mozliwości)
- jak na obrazku
- po drugiej stronie TV
- obok Komputera (lekko za drzwiami otwartymi, zamykane na czas grania)

bart210 napisał:
Ja dodam tylko tyle, że źle się ogląda TV jeśli za nim znajduje się okno.

To na pewno.

Jeśli chodzi o rozstawienie suba to trzecia opcja odpada,jeśli postawisz go z boku (na dodatek po drugiej stronie pokoju) to będzie ci psuł fazę (mimo iż najniższe tony są niekierunkowe będziesz słyszał,lub czuł gdzie się on znajduje).

bart210 napisał:
źle się ogląda TV jeśli za nim znajduje się okno.

Roleta powinna załatwić sprawę...
Ustawienie Subwoofera dobiorę experymentalnie ale w grę wchodzą 3 opcje :)

A co sądzicie o funkcjonalności pokoju ??
Myślałem aby obrócić środkową część pokoju czyli Łóżko pod oknem a TV na ścianie naprzeciw ale pod oknem mam kaloryfer i nie mogę go zasłonić...

A jak z DVD, Amplitunerem ??

Czy dac pod ścianą i którkie sygnałowe z kompa i z DVD do ampli, a 5 metrowy HDMI czy tam do obrazu z kompa i DVD.

Czy może DVD, ampli, pod TVkiem krótsze kable od DVD ale sygnał z kompa długim kablem :> (audio i Video)

Mała wizualizacja w 3D

[ Dodano: 2010-01-06, 15:51 ]
El_liero napisał:
Ja bym fronty rozstawił tak, aby dzwięk "nie padał prostopadle" na słuchacza, tylko pod pewnym kątem prosto do ucha.
Prostopadle do słuchacza to prostopadle do ściany, odbije sie od niej i wraca ta samą drogą i tak jeszcze potem raz.

Będą pod skosem tylko na rysunku tak zostały narysowane :D

HeatheN napisał:

Yamaha RX-V 592 RDS (3 X 70W (fronty i central) + 2 X 35W (efektowe))

TO jak z tymi kablami ??

[ Dodano: 2010-01-07, 21:45 ]
Kable nasrysowane.. która opcja najlepsza ??

PS Na biórku koło PCta chce też monitorki do KOMPA a jak Fim to przełączam na Kolumny (wyjścia A, B na ampli)

[ Dodano: 2010-01-07, 21:45 ]

[ Dodano: 2010-01-12, 15:05 ]
Troche małe zaintereosawnie tematem ale robię po swojemu :)

[ Dodano: 2010-06-02, 15:28 ]
Pokój już przemeblowałem. Teraz potrzebuje pomocy z akustyką... czy dawać gdzieś ustroje akustyczne ?? Jeśli tak to gdzie, i czy lepiej jednego Suba na 12" czy dwa mniejsze po bokach kanapy (zasilane np wzmakiem stereo).

Wogóle dziwną mam akustyke w pokoju. w takim ustawieniu jak na pierwszym rysunku bass jest na środku pokoju a jak usiadę na kanapie to też jest ale mniej tego niższego basu.

Najlepiej Sub gra po prawej stronie obok kolumn ale ciut za duży gabarytowo teraz jest (12 cali i paczka 64 litry docelowo 30/500/AP)

Pozdrawiam Ploter

[ Dodano: 2010-06-02, 15:29 ]
Aa no i fotki :) bo zapomniałem.

Powrót