• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Added Mass

Reakcji
2
Witam,

proszę Kolegów, którzy wyznaczali tą metodą parametry głośników o informację jak precyzyjne odważniki należy zastosować. W tutejszej instrukcji SW wyczytałem, że w przypadku głośnika 25-30 cm powinno to być 15-20 g. Mam odważnik z wagi labolatoryjnej o masie 5 g. Elektroniczna waga kuchenna tak właśnie pokazuje. Chcę pobawić się pomiarami głośnika STX GDN 30-500-4-AP, który ma bardzo ciężka membranę. I teraz dwa pytania:

- jaką masę ten przetwornik "poczuje" ?
- czy mam faktycznie szukać większego odważnika od wagi labolatoryjnej, czy wystarczy dokładność +- 1 g z wagi kuchennej ?

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Witam,

a to możliwe przy głośniku, który normalnie ma częstotliwoś rezonansową 27 Hz ?

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Oczywiscie ze mozliwe i nawet konieczne bo tylko wtedy cos zmierzysz.

A i tak metoda masy dodanej jest malo dokladna bo musisz wpisac efektywna srednice membrany a nigdy nie wiadomo jaka ona jest! Dlatego najlepsze pomiary robi sie w obudowie. Generalnie to T-S-ow nie warto mierzyc, sa tak duze rozbierznosci ze do kazdego glosnika trzebaby stosowac inna obudowe. Dodatkowo kazdy system pomiarowy pokazuje co innego, szkoda czasu. Lepiej wlozyc glosnik w bude i zmierzyc co potrafi i po tym ocenic czy buda dobra czy moze za mala albo za duza.

Witam,

wnioskuję, aby osobę, która wymyśliła fora dyskusyjne nominować do nagrody Nobla. A Wam wszyskim dziękuję i gratuluję ciepliwości w kontaktach z takimi laikami jak ja.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Powrót