• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Ładowanie laptopa z gniazda zapalniczki

Reakcji
1
Czy ktoś próbował już podłączyć laptopa bez żadnych przetwornic prosto do instalacji samochodu? teoretycznie powinno działać bo bateria (przynajmniej u mnie) ma 11,6V napięcia znamionowego w instalacji samochodowej wacha się ono od 12V do 14,4V łaowarka do laptopa daje 19V. jeśli był tu jakiś odważny to pdosiłbym o odpowiedź hehe mam dizelka więc instalacji zapłonowej nie ma co teoretycznie powinno wykluczyć chwilowe skoki napięcia on instalacji zapłonowej.

lepiej już kupić jakąś uniwersalną ładowarke samochodową do laptopów

też o tym myślałem zapewne byłoby to najlepsze wyjście ale jakiś tani badziew mgę mieć za 80zł a to jednak jakby nie było sporo pieniędzy, jak nei będzie innej opcji to wiadomo trzeba ale może ktoś już próbował?

gdyby tak działało to byś juz dawno mógł znaleźć do kupienia kawałek drutu (czyt. kabel) na allegro pod tytułem "Ładowanie laptopa z zapalniczki w aucie SUPER CENA"
cena 2zł.

a skoro nie ma to jaki wniosek :)?

w sumie racja :) więc może inaczej... pomyślałem sobie że zamiast kupować ładowarkę do laptopa która kosztuje na allegro około 50zł+przesyłka mogę kupić coś bardziej uniwersalnego i "bajeranckiego" czyli przetwornicę 12>230V i wmontować ją na stałe w instalację samochodu. i teraz pytanie czy te najtańsze przetwornice na allegro się nie palą? co dają na wyjściu? zasilać tym będę jak wiadomo laptopa i czasami lutownicę może mini szlifierkę... myślałem o takiej 150W koszt wychodzi z przesyłkami około 75~80zł czy w ogóle te wynalazki się do czegos nadają?
http://allegro.pl/item840107046_przetwornica_napiecia_200_400w_dc_ac_12_220v_usb.html

http://allegro.pl/item833516612_przetwornica_12v_220v_300w_konwerter_port_usb_5v.html
czy coś z tego się w ogóle do czegoś nadaje? możecie polecić coś innego?

Powrót