• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Akcelerometr

Reakcji
9
Czy ma ktoś doświadczenia w budowie akcelerometru? Jakie są sposoby mocowania tego czujnika do badanej powierzchni?

Budowałem, oprogramowałem go na STM8. Sam czujnik, który ja stosowałem miał 2x2mm i 12 wyprowadzeń. Płytka z prockiem była malutka. Można coś takiego nawet na plastelinę przykleić :P

Interesuje mnie sam analogowy czujnik przyspieszenia i mechaniczne mocowanie go, bo resztą zajmie się komputer z kartą dźwiękową i program Arta.

Zamówiłem akcelerometr. Gdy przybędzie to się zobaczy jak to działa.

Jak podłączyć do wejścia mikrofonowego bez dodatkowego przedwzmacniacza?

Połączyłem źródło z masą a dren do wejścia mikrofonowego jak w dwu końcówkowym mikrofonie elektretowym i działa

Nie oglądałem strony. Wydaje mi się jednak że jeżeli chcesz korzystać z Arta to warto by skorzystać z zaleceń producenta programu. Zresztą jeżeli tak podchodzisz do tematu to wystarczyło kupić przetwornik piezo za 2zł i to samo wychodzi a taniej.

Ostatnia edycja:
Rzeczywiście przetwornik łapie zakłócenia i trzeba będzie go zaekranować ale najpierw spróbuję uzyskać jak największą czułość bez przedwzmacniacza a potem się zobaczy o czy jest lepiej z przedwzmacniaczem. Do ekranowania najlepsza byłaby miedziowana folia alumniowa.

Robi się ciekawie.
Jakie zakłócenia łapie przetwornik? W jakiej części spektrum?
Pamiętaj, aby odróżnić drgania wymuszone od drgań własnych. Jak to zrobisz?

No i o to chodzi. Nie wystarczy kupić, ale trzeba stworzyć też warunki do pomiaru. Echo1 chyba nie zadał sobie trudu i nie zajrzał nawet do dokumentacji Arta.

Mam wątpliwości, że łapie brum sieciowy z odległości 20 cm od laptopa.
Tam siedzi tylko masa sejsmiczna oraz przetwornik piezoelektryczny reagujcy na odkształcenia mechaniczne. Niby normalne czujniki są w stalowej obudowie, ma je ekranować, z drugiej strony, jak mierzy się elementy uziemione, można wpaść w pętle masy, mieć niestabilne zachowania przez rózne potencjały na powierzchni.
Odizolowywanie przetwornika od struktury, przy użyciu izolatora-dielektryka , prowadzi do stłumienia mechanicznego układu, co powoduje zwężenie odpowiedzi częstotliwosciowej w zakresie górnych częstotliwosci. Czyli nie wyłapie wyższych składowych :)

Dokładnie, można tak sprawdzić drgania własne. Albo metodą porównawczą przemiatać sinusem przetwornik i porównywać przyspieszenie układu drgającego przetwornika do przyspieszeń pewnych punktów na powierzchni obudowy.
Najlepsze jest też to, że możesz po prostu zmierzyć impedancję przetwornika w tej obudowie! :) Jedyny problem to to że potrzebujesz profesjonalny sprzęt aby móc podłączyć wzmacniacz i zasilić wystarczajaco przetwornik.

A dobry kupiłeś ten akcelerometr? Do czego jest przeznaczony, do odkształceń kompresyjnych czy poprzecznych?

Czujnik podłączony do wejścia mikrofonowego ma małą czułość. Może jest to spowodowane wysoką impedancją wyjścia. Może jakiś wtórnik na tranzystorze polepszyłby dopasowanie impedancji?

Powrót