• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Aktywna korekcja niskich częstotliwości i zabezpieczenia

Reakcji
0
Witam. Spotkał się ktoś może z aktywna korekcją niskich czestotliwości, dokładnie z gotowym układem? Bo szukałem ale kompletnie żadnych informacji nie znalazłem. Wiele subwooferów posiada taki układ, ustawienia 20,30,40hz/6db i delay0-20ms. Zastanawia mnie to czy taki układ dało by sie podłączyc poprzez tor sygnałowy idący z filtra dolno-przepustowego do wzmacniacza. Czy taki układ może być tylko użyty przy cyfrowych wzmacniaczach mocy. Jakie zabezpieczenie wzmacniacza polecacie? Interesuje mnie zabezpieczenie przed zwarciem, regulowanym przeciążeniem które by wyłączało końcówkę z sieci. Jak najwiecej zabezpieczeń które sa pewne.

Podaj przyklad takiego wzmacnaicza? Korekcja charakterystyki jest dosc prosta ale co oznacza ten delay to nie wiem. Albo to chwyt marketingowy albo prawdziwa linia opozniajaca a to juz ciezka sprawa.

Zabezpieczenia wzmacniacza to zaden problem jednak czesc z nich (detektory pradu) musza znajdowac sie w samej koncowce mocy.

http://www.fratu.pl/irek/?uklad-zabezpieczen-do-wzmacniacza,33

Chodziło mi głównie o układ gotowy do pracy, ponieważ nie chciałbym czegos sknocić i miec np brum 2 głośniku. Głównie chodzi mi o wzmacniacz siedzący w Supernova mk VI http://www.earthquakesound.com/inde...art&page=shop.browse&category_id=97&Itemid=64 Irek, myśląc o zabezpieczeniach pomyślałem właśnie o Tobie. Przejrzę Twój układ i napisze na PM. Z racji ze wzmacniacz jest praktycznie cały złożony to nie chciałbym go rozbierać ,a żeby dostać się do samej końcówki to bym musiał wszystko rozłożyć. Też nie wiem o co chodzi z tym deley, może to pozwala lepiej spasować się z przodem.

Plynne przesuwanie fazy w pewnym sensie mozna nazwac delay wiec moze to to.

Mam w planach eksperymenty z zewnetrznym zabezpieczeniem zwarciowym/ pradowym do wzmacniaczy. Puki co wszyscy wplataja detektor pradu w koncowke a informuje on uklad zabezpieczen o wystapieniu przeciazenia. Zastanawiam sie nad zewnetrznym detektorem pradu, klopot w tym ze przez czas zadzialania zabezpieczenia (kilkadziesiat ms) koncowka bedzie pracowac na zwarciu wiec musi to wytrzymac. Raczej ciezko to sprawdzic bo to po prosty ryzyko jej spalenia.

Powrót