• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Aktywne monitorki Microlab

• Autor wątku Autor wątku Tomek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
:lol: troche duze jak na glosniki do kompa :lol:
ale jak za takie pieniadze to moze byc niezle na poczatek ;)

wykonanie bardzo ladne no i moze przewaga ze sa aktywne i przy tym niedrogie.. chcialbym tego posluchac ale szkoda mi kay na to :lol:

słuchałem SOLO7 jak za trzy stówki to fajny zestawik nawet niezła dynamika .
hajent to to nie jest ale za tyle to ledwo na materiał starczy by samemu coś sklecić .

Tomek, ja mam w reku w tej chwili szerokopasmowe vifki kosztuja po 27 euro za sztuke dziek obledny i sa male 8 cm srednicy jak do glosnika do kopma bajka

XYS, ciekawe co oznacza obledny :)... bo basu to miec nie ma pewnie a i wysokie uciete..

n_omyzs, zebys sie nie zdziwil z samych charek wynikalo ze bedzie bobry oczywiscie nie oczekuje od niego tego czego np od pelnej kolumny np z 18 cm midwoferem ale jak na takiego maluszka bajka a i z wysokimi kompletnie nie masz racji

XYS, to zalezy :P... jasne ze moga ciagnac np do 16 czy 18k ale fizyka nie pozwoli ciezkim membranom latac z taka sama f jak leciutkie membranki wysokotonowek. tego sie nie przeskoczy.. no i charki kierunkowe :)

n_omyzs napisał:
jasne ze moga ciagnac np do 16 czy 18k ale fizyka nie pozwoli ciezkim membranom latac z taka sama f jak leciutkie membranki wysokotonowek. tego sie nie przeskoczy.. no i charki kierunkowe :)
teoretyzujesz :P
Słyszałeś kiedyś dobrego malego szerokopasmowca ? :)

Gdyby można było małym szerokopasmowcem zastąpić kopółke to każdy by tak robił i walił podział nawet poniżej 500hz nie przejmując sie dzięki temu podziałem w okolicach największej czułości ludzkiego ucha nie wspominając już o sensowności układów 3-drożnych w takim wypadku...więc panowie-opanujcie sie :)

ja własnie tak robiłem :) Thiel też tak chyba robi.

zaraz znów temat zmieni się w "co lepsze - 2/3 drogi czy szerokopasmowiec", a na to pytanie nie ma odpowiedzi.

Shiver, wlasnie o tym mowie:D, jesli by takie male szerokopasmowce byly tak wspaniale to czemu nie ma konstrukcji jw. Oczywiscie jako glosnik do budrzetowego kina albo do kompa moze sie spisac:)

o ile dobrze pamietam to tonsil mial prototyp glosnika srednio-wysokotonowego
wiec ten problem bylby rozwiazany ;)

Na estradzie są szeroko stosowane niejako głośniki średnio-wysokotonowe (popularnie zwane driver'ami), jednak z racji zastosowania mają pewne ograniczenia (np. pasmo od góry jest nieco ograniczone).

n_omyzs napisał:
Shiver, wlasnie o tym mowie:D, jesli by takie male szerokopasmowce byly tak wspaniale to czemu nie ma konstrukcji jw. Oczywiscie jako glosnik do budrzetowego kina albo do kompa moze sie spisac:)

Sa takie konstrukcje, ale co lepsze to każdy musi sam zdecydować, bo otrzymujemy jedno kosztem drugiego - jak zawsze musi być jakiś kompromis. Przykład poniżej.

http://www.visaton.de/de/bauvorschlaege/breitband/noboxbb/index.html

Powrót