• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Akumulator 18650 3,7V

Reakcji
3
Czym się kierować przy zakupie tytułowego ogniwa? rozbieżność cenowo na portalach ogromna, muszę kupić 2-3 szt. Te po "4 zeta" niezbyt mnie przekonują ale czy warto wydać 20 zł za sztukę?

a do czego to ma byc?
bo roznia sie wydajnoscia pradowa.
te do elektronarzedzi potrzeba raczej o wiekszym pradzie

ja kupilem sprawdzone panasonici

No właśnie potrzebuję, wysoką wydajność prądową. Do latarki rowerowej.

Mi do ultrafire znajomy dał takie co wyciągnął kiedyś z jakiejś firmowej baterii od lapka, za bardzo nie mam porównania do innych gotowych ale wydaje mi się że dość długo działa, bardziej sama latarka nie wytrzymała ilości wstrząsów i deszczy bo teraz programy świecenia latają w zależności od najechania na coś

Kupuj markowe sanyo, samsung, panasonic - one na pewno mają deklarowaną przez producenta pojemność i dobrą żywotność.
Chińczyki sprzedawane w super promocjach i pojemnościach rzędu 5000mAh lub więcej to jedna wielka ściema.
Widać to z resztą po ich wadze.
Kupisz porządne + dobrą ładowarkę i będziesz miał spokój na lata.

latarka to jeszcze jest mala wydajnosc pradowa :D
od ladnych kilku lat mam panasonici w latarce i nie narzekam ;)

ja kiedys na swiatleka.pl kupiłem modowaną solarforce i z nią dostałem akumulator bodajze panasonic NCR ... z tego co wiem koles dalej handluje tam tymi akumulatorami ppwiem ci ze latarke mam pewnie z 4 lata i akumulator robi ciągle wrazenie... wejdz na swiatelka.pl i tam poszukaj

Kupuj tylko w sklepach z e-papierosami. Ogniwa wysokoprądowe ze sprawdzonych źródeł, mi takie Sony VTC5 ogarnia bez problemu 75 W i nie wybucha :)

Ja używam tylko Panasonic, jak do jakichś prostszych urządzeń, to te z zabezpieczeniami.
Ogółem z Li-Ion nowych to tylko Panasonic, używki to co się nawinie na demontaż, ale sprawdzam je ładowarką modelarską.

Jak kupowałem latarkę EDC X1 u tego gościa http://allegro.pl/listing/user/listi...43136&order=qd (Przedmioty użytkownika cafel - Allegro.pl) to kupiłem u niego także akumulatorki Samsung http://allegro.pl/akumulator-li-ion-...732829665.html (Akumulator Li-ion Samsung ICR 18650 2600mAh nowy)
U mnie w latarce w zupełności wystarczają
Też mam podobną, tylko nie 970lm na jednym ledzie a na trzech 1800 lm, aku 3500mAh starcza na jakieś 45 min na pełnej mocy.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Z tego co piszecie wynika, że jednak warto zapłacić trochę drożej. Dzięki.

Z tego co piszecie wynika, że jednak warto zapłacić trochę drożej. Dzięki.
wydalem 10-20zl wiecej na baterie a od 3-4 lat nie mam z nia zadnych problemow. jak widac koszt na jednostke czasu znikomy ;)

a jak kupisz najtansze to pewnie wkurzysz sie tuz po zakupie :D

Dlaczego polecacie NCR? Mowa była o wysokoprądowym ogniwie, a takie z prądem rozładowania poniżej 5 A do takich nie należy. Wysokoprądowe najszybciej i najlepiej kupować w sprawdzonych sklepach z e-papierosami, tam są ogniwa z prądem rozładowania na poziomie min. 20 A, więc takiego NCR nie ma co z tym porównywać...

do latarki nie potrzeba duzej wydajnosci pradowej..
No nie do końca. W tej co mam w trybie max. prąd ok. 4,2A oznacz to, że taki akumulator starcza na jakieś 45min ;)
Z tego co poszperałem NCR to ogniwa o największej realnej pojemności, natomiast można zastosować ICR które charakteryzują się płaską charakterystyką rozładowania.

O ja też mam ncr.. z jakiegoś demontażu.. dokładnie takie:

NCR18650BL

prąd max do 8A... kupiłem od maciex93 ze swiatelka.pl

generalnie polecam - trzymają się na razie całkiem nieźle..

Powrót