• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Alpine swr-12d2 jak zacząć?

Reakcji
0
Cześć i czołem forumowicze.Nabyłem taki oto głośnik i chciałem zrobić do niego jakąś porządną budę. (najchętniej vented szczelinową)
Nie mam jednak pojęcia jak zacząć bo wszystkie dane zawierają jednostki imperialne.
w google jest kalkulator do przeliczeń ale strasznie dziwne rzeczy mi wychodzą.
Czy ktoś z was zna ten model i mógłby mi pomóc? Z góry dziękuje i pozdrawiam.

BTW. jak myślicie? Zagra to to jakoś? (Na amerykańskich forach wychwalają go pod niebiosa).

link do specyfikacji technicznej suba.

http://www.alpine.com.pl/fileadmin/..._manuals/SWR-10D2_4_12D2_4/OM_SWR-12D2_EN.pdf

Ostatnia edycja:
Zwykły converter jednostek:

Wszystko jest w PDFie. 1.38 Cubic Feet = 39.077248308 Liters - Taka pojemność i strojenie 32-37 Hz
Albo zamknięta - 0.75 Cubic Foot = 21.23763495 Liters

Wymiary obudowy jak Ci sie nie chce liczyć też są podane ale w calach 1cal=2,54 cm

Obudowa ok, a strojenie nie wiem jakie wychodzi trzeba by zasymulować w WinISD.
Mi wychodzi około 41 litrów netto u Ciebie w obudowie.

Nic nie trzeba przeliczać
W winISD klikasz w jednostkę miary i zmieniasz ja dowolnie
Mozesz wpisać dokładnie te ktore masz podane
A wynik podany przez program należy potem jeszcze opracować

Brakuje tam tylko łokci ;)

Mam następny problem. Impedancja głośnika jest "podwójna" tj. 1.95 + 19.5 ohm. głośnik jest spięty w jeden ohm i taką mam podać wartość w rubryce "Re" ?

No dobra, temat do zamknięcia. Jakoś sobie poradzę. Dziękuje za pomoc.

Ostatnia edycja:
Powrót