• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Alpine vs Polk coś nie halllo

Reakcji
0
Przyszło mi do głowy, że kupię sobie Alpine SWR-1222D.
Zrobiłem mały test w którym mój głośnik wypadł z SPL'em co najmniej średnio ( biorąc pod uwagę cenę Polk'a ) i sam nie wiem co jest tego powodem.

Tak wyglądał test:

Auto: Volvo T4 ( kombi )
Radio: seryjne
Wzmacniacz: Rainbow KW M2000 580RMS'u ze niemieckiego pomiaru.
Głośnik No-1. Alpinie SWR-1222D 30l closed wytłumienie średnie
Głośnik No-2. Polk DB124 35l closed ( nie wiem jakie wytłumienie )
Kable itp olać (dobre lub bardzo dobre elektrycznie firmowe i grube )

O ile Polk grał na granicy swoich możliwości to Alpina bardziej kontrolowanie.
Właściciel Polka twierdzi, że jest lepszy - uśredniając głośniki grają podobnie.
Tak jakby jej czegoś brakowało ale chcę zaznaczyć, iż różnica to 500zł w stosunku do Polk'a. Najgorsze to, że porównywalne SPL'em
Jestem bardzo zadowolony jeżeli chodzi o mój głośnik tylko dlaczego alpinka nie daje rady ? Przy tym skoku w USA ciężko domknąć klapę ;) powinien zamieść tego Polk'a.

Wersje są dwie grają tak samo bo mają jednakową dostępną moc (a nie wzięliśmy tego pod uwagę) a druga, że to po prostu kiepski głośnik i tyle.
Jakie jest Wasze zdanie?

swr1222dsz6.jpg
img2412qq6.jpg

przy malym vasie i qts nie tragicznym mozna by sie pokuisc o bude b-r. Ja tych drogich modeli alpinki nie sluchalem ale wszystkie suby od alpine mnie nie zachwycaja... juz dawno mowilem ze od alpinki to wszystko procz subow

Z dnia na dzień wszystko wydaje sie być jaśniejsze :)
Polk ma o 3db większą efektywność to tłumaczyło by dlaczego jest głośniejszy przy tej samej mocy.

Ale nasuwa się pytanie czy Alpina mając 500watt RMS potrzebuje fizycznie trzykrotnie większego wzmacniacza żeby się napędzić ? Na www realmofexcursion przy 300-500 gra ( patrząc na ruch membrany ) "podobnie". Przy 1000-1500 głośnik zaczyna "pracować" w całym zakresie skoku membrany.

Tak czy inaczej głośnik wędruje we wtorek do BR.

IMHO Alpina si eni eumwya do polka i tyle. Tak bylo zawsze i tak pozostanie.

TatoTurbo napisał:
Kajman napisał:
IMHO Alpina si eni eumwya do polka i tyle. Tak bylo zawsze i tak pozostanie.

masz na myśli jakieś konkretne modele ?
btw robisz off topa !

A zawsze mi sie jakos do OT schodzi ;) IMHO w tej samej klasie mocowej Polk bedzie grał lepiej niz suby alpiny, takie moje skromne zdanie, nie za bardzo cenie glosniki alpiny.

Kajman napisał:
w tej samej klasie mocowej Polk bedzie grał lepiej niz suby alpiny

Zależy co sie rozumie przez słowo lepiej...jeżeli ktoś ma na myśli jakość dźwięku, to zapewne tak. Jednak jeżeli chodzi o natężenie....tutaj nie jest to tak do końca przesądzone.

Kajman, A tu mowa o tym że alpina która jest w tej samej klasie mocowej gra ciszej.
Tak więc jak było wyżej...nie offtop'uj :P

Mnie osobiscie sie wydaje że sprawa zostanie przesądzona kiedy alpina otrzyma odpowiednią bude, czyli b-r. Fakt, nie bedzie wtedy najszybszym głośnikiem świata, ale za to natężenie powinno znacznie wzrosnąć.

Gra ciszej bo ma efektywność o 3dB mniejszą :)
Na dniach powinien zagościć Hifonics Brutus 2kW RMS@1ohm i mam nadzieje, że to wystarczy :grin:

Myślę, że Twojego zestawu szukałbym w promieniu dziesięciu metrów od auta :] o ile samo auto nie wywali dacha.

To nie dBdrag ...faktycznie kolesie z USA korzystają ze wzmacniaczy które katalogowo mają więcej niż 1kW deklarowanej mocy przez producenta. Większość wzmacniaczy to class-D :) i obudowa BR. A ja chce żeby była closed ..naprawdę miło się słucha ...nagrania Yello i Faithless powodują, że nie chce się wysiadać z auta.

Btw polecam closed :)

Hmm, nie wywali, a wzmak by udlolil, 1kW ma teraz i on i sub :) Tylko nie w tym kierunku isc bym chcial, ten głośnik to taka mutacja mojego - ma rzucać mięsem, szybciej jakies W7 bym wolał. Ale jaki cenowy przedział tego cuda i jakis opis?
A co do closed... jak dużą?

kiedyś sam się na W7 napalałem - swego czasu ktoś na allegro chciał go cholernie tanio sprzedać, wahałem się , wahałem, no i w końcu ktoś mnie ubiegł... ...na całe szczęście , bo po tym co usłyszałem pod promenadą pare dni temu to jestem w ciężkim szoku jak coś tak drogiego może tak beznadziejnie grać...
Co tu kryć - może jakbym był murzynem który tylko hh słucha w swoim escalade na 22' felach i lubi jak zgrabne murzynki słyszą go z kilometra gdy sprzedaje prochy w okolicy to ten głośnik byłby dobrych wyborem, ale póki co nie zapowiada się na to ;]

Kajman napisał:
Ale jaki cenowy przedział tego cuda i jakis opis?
A co do closed... jak dużą?

Teraz mam obudowę 30C
Co do wzmaka to mam pomysł DLS A6 ta sama cena co Hifonics Brutus.
Tylko, że później łatwiej A6 sprzedać.

Powrót