• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Alternatywa dla Altusów w tych samych pieniądzach?

Reakcji
0
Witam.

Postaram się napisać jak najzwięźlej :)
Moje stare nieco niedorobione kolumny poszły na emeryturę i muszę sprawić sobie coś nowego, lecz niestety aktualny budżet nie pozwala mi na zabawę w DIY (do którego notabene przymierzałem się już kilka razy, ale zawsze miałem inne wydatki...) i muszę zaopatrzyć się w jakieś ciekawe używki. Nawiązując do tematu, mam możliwość kupić za 500zł Altusy 140. Nawet mam już je u siebie do posłuchania, ale (nie)stety wysokich częstotliwości wytwarzanych przez te tubki moje uszy nie są w stanie przetrawić, więc muszę (chcę!) rozejrzeć się za czymś innym. Przeglądając alledrogo zainteresowało mnie kilka zestawów:
1. Arcus TS 80
2. Arcus AS 3
3. Sony SS 2070
4. Marantz HD 400

Niestety żadnego z nich nie słyszałem, w ogóle to niestety mało słyszałem :( i nie wiem nawet czy którymiś z nich warto się interesować. Wyczytałem, że Arcusy są ogólnie chwalone, Sony jest na Seasach (ale jakich?) dlatego się nimi zainteresowałem, a Marantz tylko dlatego, że mi się podobają :P Otwarty jestem oczywiście na inne zestawy, mogą być wizualnie podniszczone. Pomożecie?

Dodam, że słucham głównie rocka i jego pochodnych oraz lżejszych odmian metalu.
Do napędzania mam Kenwooda KA-5010.
Grać miałyby w pokoju na poddaszu 2x12mkw (pokój 24mkw podzielony ścianką na pół).
Budżet taki jak na w.w Altusy, czyli ok. 500zł.

Pozdrawiam, Arc.

Z oby będziesz zadowolony, jeśli chcesz większe kolumny bierz Sony, jeśli mniejsze to w/w Arcusy.

Zdjęcia tego Arcusa są dość słabej jakości, ale może mógłby ktoś bardziej obyty zerknąć fachowym okiem i ocenić czy nie było przy nich grzebane?

AS 3 wyglądają na fabryczne więc śmiało bierz. Zdziwisz się jak to gra. Kiedyś kupiłem 3 drożne arcusy za śmieszne 300zł na 8 calowym seasie, 4 calowym średnim ITT i wysokotonowym vifa. Stosunkiem cena/jakość niszczy wszystko

Kolumny są już u mnie i grają całkiem przyjemnie. Niestety nie mam teraz możliwości posłuchać ich głośniej i jedynie sobie pykają po cichutku.
Dziękuję wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam arc.

Powrót