Mały update.
Zdecydowałem się na zrobienie DACa R2R Soekrisa na bazie płytki DAM1021sk oraz dużego kita Audiozena. Kit już zamówiłem 2.03.2018, dodatkowo zamówiłem wszystkie potrzebne komponenty z wyjątkiem samej płytki Soekrisa… Tej ostatnie j nie udało się kupić bo na szybko skompletowana grupa zakupowa samo-rozwiązała się

. Poczekam jeszcze trochę i najwyżej sam sobie to zamówię.
Wracając do projektu
Jak pisałem wcześniej chciałem wydać ok 2000 zł, ale już teraz widzę, że to nie będzie możliwe

. Nie doszacowałem o 50%. Poniżej szczegóły bo już zacząłem zakupy i zacznę to składać gdy tylko do mnie dotrze.
1. Kit Audiozen (pełny) jak na zdjęciu powyżej, to 169 USD (po dzisiejszym kursie to 606zł). Patrzyłem czy taniej byłoby kupić zasilacze, płytki wyświetlacz i wyprowadzenia dla I2S i uznałem, ze nie ma tańszej alternatywy.
Napisałem wiadomość do Audiozena na forum diyaudio.com i jeszcze tego samego czasu przysłał mi fakturę do opłacenia paypalem. Zapłaciłem i czekam (powinna być w 2 tygodnie). Kit ma zawierać wyłącznie płytę PCB o wymiarach 220x240mm, druga mała płytkę z wyświetlaczem oraz kabel (jumper)do jej podłączenia. Do głównej PCB będą też: gniazdo i wtyczka (molex) zasilania (połaczenie z płytką Seokrisa) oraz wszystkie gniazda (RCA, Optical fiber, Coaxial, AES) z wyjątkiem tych, które fabrycznie przychodzą z Soekrisem. Zdecydowałem się na niebieski kolor wyświetlacza.
2.Obudowa
Najwięcej czasu i wysiłku spędziłem na szukaniu na Aliexpress takiej obudowy, której koszt sprowadzenia i późniejszego "otworowania" wciąż będzie niższy od rozwiązań dostępnych w Polsce, które oszacowano mi na ok 600 zł. Tak wiem massakra/. Ale spodziewałem się tego bo wizualniemiało to być na wysokim poziomie a i jakościowo., także bez żadnej "popeliny". Ogólnie stwierdzam, że w tym akurat przypadku gra nie była warta świeczki, ale już zapłaciłem więc nie ma co rozpaczać… Analziując koszty Cięcia i grawerowania zdecydowałem się na obudowę w której tylko tylna ściana będzie musiała być modyfikowana (wycinanie otworów). Dlatego mimo, że da się dostać pasującą obudowę w cenie o 200 zł (juz z wysyłką do PL) to jej obróbka nie spełni ona moich oczekiwań bo przekroczy budżet.
Tą zamówiłem

budowa WA50 308*320*70mm o grubości ścianek 4mm i frontu 8mmm (koszt 87USD -odpowiednik 300 zł, już z wysyłka do PL). Jak widać nawet po wewnętrznej stronie będzie sporo luzu z płytka o podanych wcześniej wymiarach. Zastanowię później się czy jakoś to wykorzystam
PS Dziś zauważyłem, że przepłaciłem

. Na Ebayu znalazłem za równo 80 USD... No cóż, 7 USD stracone….
Dlaczego ta: Ma już okienko z przyciemnianej plexy o odpowiedniej wysokości ale ciut dłuższe od tego które potrzebuję. To świetnie się składa, bo obok wyświetlacza, zamierzam umiejscowić diodę IR sterowania pilotem. Niestety nie znalazłem innej obudowy z włącznikiem po jednej stronie i gałką z drugiej strony, więc będą 2 gałki… Pierwsza będzie służyła do włączania, druga do obsługi DACA
tak to wygląda
.
Do rozwiązania pozostanie kwestia jak zrobić włącznik, bo rzecz, jasna potencjometr z włącznikiem raczej nie nada się do 250V chyba że przez przekaźnik. Obudowa zawiera już gniazdo IEC. Zdecydowałem że dolną płytę obudowy na której będą znajdowały się „spacery” do montażu PCB nawiercę sam.
3.Płytka konwertera USB-I2S DSD AMANERO COMBO384. Nie zdecydowałem się na zakup oryginału, bo to dokładnie 2 razy drożej. Przeanalizowałem oceny użytkowników oraz użyte elementy układy i zdecydowałem się na klona. Konkretnie wersję Combo384 od Breeze Audio ponieważ użyli oni nawet lepszej niż w oryginale wersji mikrokontrolera ATSAM3U4C. Cena 32USD z wysyłka do PL (116 zł) da się przeżyć.
4.Transformatory. Tutaj największa porażka - te z Aliexpress czy eBay sa dużo droższe niż dostępne w kraju. Jako, że ta PCB ma trafa montowane do druku, zdecydowałem się na najlepsze w swojej klasie trafa Talema. Za 2 transformatory zapłaciłem łącznie 127 zł z wysyłką. Różnicy w cenie nie było dużej między nimi. Konkretnie kupiłem te:
Talema 70062K 12,5+12,5VA 12V (do zasilania płytki Soekrisa)
Talema 70030K 3,5+3,5VA 7V (do zasilania modułu wyświetlacza oraz płytki Amanero)
5. Jako, że obudowa jest bez nóżek, dokupiłem na Aliexpres takie za ok 30 zł...
6. Zakupiłem tez kilka "spacerów" m3 na których chcę posadowić płytkę PCB (za 20 zł)
7. Kupiłem na Ali także kilka jumperów oraz Pinów pojedynczych i podwójnych bo nie wiem czy się nie przydadzą później ok 25 zł
Razem wydałem 1229 zł...
A to nawet nie połowa wydatków. Zostało do zamówienia (zamierzam zamówić za ok 3 tygodnie):
Płytka Soekris DAM1021sk (ver 0,1/0,2% rev4)- planowany wydatek ok 1300-1400 zł
Wycięcie otworów CNC gdy przyjedzie obudowa(na szczęście mam rysunek DWG, więc nie muszę płacić dodatkowo za projekt), ale to i tak pewnie z 150-200zł
gdyby to kogoś interesowało oto cały budżet:
2729 PLN razem
1300 PLN pcb Soekris DAM 0,1-02%
116 PLN USB-I2S DSD AMANERO COMBO384 PCB
606 PLN Audiozen OLED setup kits for Soekris dam1021/1121
77 PLN Talema 70062K 12,5+12,5VA 12V
50 PLN Talema 70030K 3,5+3,5VA 7V
20 PLN podstawki hex
30 PLN Stópki ozdobne alu
305 PLN obudowa WA50 308*320*70mm
200 PLN Wycinanie otworów/ grawerowanie w obudowie
25 PLN jumpery/piny
czyli jeszcze ok 1500-1600 mnie czeka ...
A... kupiłem też płytkę Tinker Board Asusa (jako alternatywa dla Raspbery) oraz kartę pamięci 16GB. Nie wliczam jej do Ceny DACa bo streamer to niejako osobny projekt który pozniej zdecyduje , ćzy ma byc w jednej obudowie, czy na zewnątrz DACa