• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Alton 80- gdwk tylko jaki?

Reakcji
0
Żadna nie bedzie pasowala bez przerobek zwrotnicy i nie istnieje takie cos w glosnikach jak zamiennik.
UWAGI MODERATORA
Jak napiszesz małymi literami też człowiek zrozumie...

Nie jestem ślepy, nie musisz pisać wielkimi literami...
Kurde... Altony (GDWT) i Mildtony(GDWK) różnią się jedynie właśnie głośnikiem, zwrotnica jest taka sama...

Będzie pasował Visaton DT 94 pod warunkiem, że pozbędziesz się potencjometru tłumiącego (trzeba go zewrzeć, dotyczy to też średniotonowca). W porównaniu do tuby, zauważysz ogromną poprawę :)
Ja wiem, że zaraz ktoś zacznie marudzić "pomiary, pomiary", ale bez przesady...

po prostu chciałem na zapas wyraźniej powiedzieć, bo jest pełno oszołomów co kombinują ;) a może tak a może tak

nawet jak zmienisz wysokotonowca a faza będzie zrąbana to i tak może fajniej grać
jesteś pewien że jest taka sama zwrotnica??

mi też się kojarzy ze zwrotnice mają taką samą... polskie starsze zestawy liczone były z kalkulatora ;) po prostu zrobili podział ten sam

Tak, jestem pewny.Znajdź sobie schematy zwrotnic i porównaj :P
A jakiś tańszy odpowiednik? :D

Visaton DTW 72 też powinien się tu zachowywać praktycznie identycznie, jak DT 94 (w Altonach wysokotonówka leci od 7 kHz), ale jego średnica jest chyba mniejsza, niż otworu w kolumnie i pewnie wpadnie Ci do środka. ;)
Nie ma co szaleć, nawet tani SC 10 N też powinien tu zagrać lepiej od 20-letniej tuby. Jedyne, czego musisz przypilnować, to aby wysokotonówka miała taki sam SPL jak niskotonowy, czyli o ile się nie mylę jakieś 91-92 dBSPL. Przy tak wysokiej częstotliwości podziału masz duży margines do doświadczeń i o ile wysokotonówka nie ma jakiś rezonansów (jak np. AWX) lub innych myków do wyprostowania zwrotnicą, to tragedii nie będzie.

Powrót