• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Altus 110 Restauracja lub transformacja

Reakcji
0
Witam, tak więc mam zestaw głośnikowy z Altusów 110 z tą różnicą że za niskotonowe głośniki służą GDN 25/60W na piankowym zawieszeiu. Tak więc mam te kolumny, i chcę stworzyć nowe skrzynie z porządnym b-r a nie jak w oryginale, dziurkami. Tak więc na podstawie Winisd wyszło mi:
Objętość obudowy: 75l
Wymiary BR szer/dlug. - 102mm/110mm
strojenie na 42Hz

Jak myślicie czy powinno to grać lepiej niż oryginały? Może macie jakieśinne pomysły? Proszę o rady.

hmm gra nie warta świeczki, moim zdaniem oczywiście...
lepiej sprzedać to co masz, dołożyć to co miałbyś wydać na deski i wykończenie i złożyć coś co gra...

Tak ok, ale czy jest cośco zagra lepiej niż Altusy i da radę złożyć to do 600zł? Jeśli o mnie chodzi to może to być konstrukcja 2 drożna i tak nie czuję różnicy, bynajmniej na Altusach.

a niech robi na poczatku takie male upgrade'y - cos sie nauczy i poeksperymentuje - przekona na wlasnej skorze. ja bym w te "otwory stratne" po prostu wlozyl odpowiednie rurki - sprawdzil mierzac impedancje lub na oko generatorem. do tego kupic na allegro jakies uzywane gdwk 9/40 lub 9/80 za grosze i wsadzic tam. obudowe usztywnic wsadzajac pare poprzeczek. zwrotnica tez by sie przydala przerobiona - oryginalna jest troche "z pupy" - najlepiej po zrobieniu pomiarowego sprzetu - poeksperymentowac po prosut na tych kolumnach, bo w oryginalne graja nie do przyjecia

Caleb, nie zgodzę się! po co inwestować w coś co jest lipne i nigdy dobre nie będzie?

mIKI: niektorzy dopoki sie na wlasnej skorze o czyms nie przekonaja to nie zmienia nigdy zdania, dlatego mozna je potraktowac jako kolumny do eksperymentow. inwestycja jaka jest rurka bassreflex to pare zlotych (PCV bez problemu znajdziemy w odpadach na jakiejs budowie). wysokotonowy kopulkowy to kilkanascie/kilkadziesiat zlotych (mowie tu o uzywanych, bo w nowki nie ma co inwestowac). rozporki to grosze - mozna pociac stara szafe. oczywiscie to jest alternatywa do sprzedazy. mozna tez takie "podrasowane" sprzedac - chetni rowniez sie znajda, a zbierzemy jakies tam doswiadczenie.

Langusta, jasne że tak, ale tutaj rozmawiamy o jakości a nie tym co 'plebs' powie... wiadomym jest ze dla 90% społeczeństwa szczytem marzeń i (techniki) jest kolorowa tuba na diebesi czy czymś takim.
altust nadają się tylko na jakieś imprezy, łupanki...

upgrade imho nie ma sensu - wywalanie kasy w błoto :)
narazie zamiast starać się doświadczać kolege na Jego własnej skórze postarajmy się wyjaśnić jak się sprawy mają :)

Zacznijmy od tego - do czego to mają być ?

Do muzyki wszelkiego rodzaju, ale zazwyczaj Pop, czasem rap i techno. Miło by było gdyby bass schodził nisko i w miarę głośno. Jeśli chodzi o tweetery to nie jestem wyczulony na tym punkcie.

to sprobuj z bassreflexem. zatkaj te "otwory stratne", wyciagnij wysokotonowy i poloz na kolumnie i w to miejsce wsadz odpowiedniej dlugosci rure - taka fuszerka, ale niczego nie niszczysz i w kazdej chwili mozesz wrocic do poprzedniej konfiguracji... jak nie bedzie tak jakbys chcial no to znaczy, ze altusy nalezy sprzedac i samemu cos zrobic :)

Znaczy zamówiłem odpowiednie bass reflexy liczyłem wszystko w Winisd jedną dziurę zatkam a w drugą włożę b-r, zobaczymy jaki będzie efekt. Jeśli to nic nie da trzeba robićnowe kolumny. Aha wzmak mam Onkyo TX-7700.

Hmm średnica nie jest duża ale w Winisd przy 4,7mm średnicy wewnętrznej pokazuje ile ma być długości nie pokazuje że za mało. Mam nadzieje że nie rozwali mi głośnika.

4,7mm to nieco mało ;] może spróbuj czegoś raczej 100mm - buda duża i strojenie wysokie - br powinien dość krótki być.

Problem jest taki, że nie chcę wiercićnic bo raczej będę sprzedawać te kolumny więc nie chcę niszczyć.

nikt nie mowi ze masz cokolwiek wiercic... skoro zakladasz temat to wypadaloby czytac posty innych -
to sprobuj z bassreflexem. zatkaj te "otwory stratne", wyciagnij wysokotonowy i poloz na kolumnie i w to miejsce wsadz odpowiedniej dlugosci rure
nie ma tu mowy o wierceniu, a fi bassreflexu bedzie 10cm, czyli odpowiednio...

Kurde, no tak właśnie myślę ale jak do tąd nie wiem na jakich przetwornikach to zbudować by zmieść się w 600zł.

Powrót