• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Altus 300.

Reakcji
0
Witam!
Jestem właśnie w trakcie budowy altusów 300 , no i oczywiście pokusiłem się na małą modyfikację, oczywiście zamiast tubek kopułka (GDWK 9/80) oraz zamiast GDN 30/100/11 siedzi, a raczej będzie siedział GDN 30/120, od razu mówię, że zwrotnica jest jak w oryginale, wysokie tony myślę, że na pewno są lepsze niż te, które wydobywałyby się z tubek, natomiast z niskimi musiałem sprawdzić jak to będzie, tak więc pożyczyłem od brata ciotecznego wspomnianego wcześniej kameleona, a raczej cały sub na tym głośniku i podłączyłem go przez zwrotnicę od moich altusów, przesłuchałem, potem poleciałem na drugi koniec miasta z moją zwrotką by przesłuchać u znajomego suba, na GDN 30/100/11, szczęśliwie się złożyło, że te dwa modele akurat znalazły się w moim miejscu zamieszkania. Objętość tego na gdn 30/100/11 różniła się chyba litrem od objętości w a300. I szczerze to... różnica była mała i raczej na korzyść 30/120. Sięgał niższych rejestrów, oczywiście oba suby były strojone na 35 Hz, tak jak i moje kolumny będą. Tak więc zakupiłem te głośniki dodatkowo podparty opiniami ludzi, którzy zastosowali je w swoich modyfikacjach do a300. No... i w tym momencie było jeszcze wszystko fajnie, gdyby nie okropny błąd, najgorszy w mym życiu jaki popełniłem, zamiast gdm 18/80, kupiłem... (wiem, że dostane za to nieźle po berecie, ale chyba muszę powiedzieć, z resztą, kiedy przesłuchałem tego razem na free air to już dostałem obuchem po czapce, to gorzej raczej być nie może.) ... kupiłem używane GDM 17-180-SC stx-a. No i dzisiaj w moim budowaniu nadszedł dzień przetestowania zwrotek, na wszsytkich torach na raz, tak jakoś mi się zachciało, ułożyłem głośniki w odległościach takich jak na przedniej ściance a300 i... włączyłem mój stary wzmacniacz Panasonica, gdy było cicho nutka "Offspring - The kid aren't allright" i "Skrillex - Cinema" brzmiały, jak na moje ucho całkiem dobrze, nawet się troszkę ucieszyłem bo poleciałem z tym GDM troszkę w loterię i tu takie łał, a jednak mi się udało, potem przekręciłem gałkę potencjometru dalej, chyba zgubiłem wygrany kupon... Średnie... się... darły... i nie to nie był przester dźwięk nie był szarpany, po prostu średnie krzyczały. Pierwsze co mi przyszło do głowy to na EQ we wzmacniaczu ściszyć troszkę 1kHz i 4kHz. No i wtedy dało się już tego jakoś słuchać, nie męczyło już tak bardzo. A teraz pytanie, czy po umieszczeniu tego głośnika w komorze i wygłuszeniu jej celem wyeliminowania fal stojących zagra to... przyzwoicie? Czy to wina odsłuchu na free air? Czy muszę zastosować oryginalny głośnik (GDM 18/18)? Oczywiście, jeśli będzie trzeba zastosować oryginał to zrobię to jak najprędzej, jak tylko spłacę stolarzowi paczki i uzbieram pieniądze, do tego czasu EQ załatwia częściowo sprawę.
A teraz troszkę o obudowie, będzie wykonana z mdf-u grubość ścianki 25mm, malowane na czarno, lub brązowo + lakier.
Proszę mi nie mówić jaką głupotę z tym średniakiem zrobiłem, to moja wina, mojej głupoty sam się na tym przekonałem. Kiedy Przyjadą paczki na pewno zdjęcia się ukażą!

Dopóki nie zaprojektujesz nowej zwrotnicy to jedyne co Ci pozostaje to zabawa korektorem i wyciszanie tego co ci przeszkadza, niestety glosniki kiepskie, zwrotnica bez zmian, ogolnie szkoda kasy na ten projekt, polecam sprzedac wszystko i wykonac jakis sprawdzony projekt

ogolnie polecam jeszcze przeczytac cala lekture na tym forum + kilka ksiazek o budowie zestawow glosnikowych, fale stojace w komorze sredniaka? nie nie ;p

Ostatnia edycja:
Wiem, rozumiem to. Ale czy wymiana tych średniotonowych przyniosłaby jakiś efekt? Oczywiście nowa zwrotnica wchodzi w grę. Tylko, właśnie, czy mieszka ktoś, kto mógłby wykonać dla mnie pomiary, niedaleko Opoczna?
Mógłbym to załatwić jeszcze sprzedażą niskotonowych i zakupem 30/100/11.
Ogólnie to pokombinuje jeszcze z przyciszaniem tego GDM-a, może to coś da.

Ostatnia edycja:
Wiem, rozumiem to. Ale czy wymiana tych średnio tonowych przyniosłaby jakiś efekt? Oczywiście nowa zwrotnica wchodzi w grę. Tylko, właśnie, czy mieszka ktoś, kto mógłby wykonać dla mnie pomiary, niedaleko Opoczna?
Mógłbym to załatwić jeszcze sprzedażą niskotonowych i zakupem 30/100/11.
Ogólnie to pokombinuje jeszcze z przyciszaniem tego GDM-a, może to coś da.

Jeśli się chce A300 to się je kupuje i zostawia.
Sam temat przerabiałem z altusami, a kuzyn robił dokładnie to co ty tylko z Pj na gorze i na dole 30/120 w a140.
Jak chcesz zaoszczędzić czasu i nerwów to rozsprzedaj to co masz bo nic sensownego z tego nie ukręcisz raczej, do tego zwrotnice trzeba projektować, koszty rosną a efekt i tak będzie gówniany.

1) Ogólnie do tego trzeba dojrzeć, sam miałem głupie pomysły... hehe ;)
Powiedz mi ile wydałeś do tej pory/ jaki miałeś budżet na całe kolumny?

2)I kolejne pytanie to co chcesz osiągnąć, zmieniając głośniki - ' poprawiajac fabryke' ?
Musisz zadać sobie pytanie, czym ma być ten projekt?
Jeśli kryterium jest dużo hałasu i basu jakiegokolwiek, osiedle słucha razem z Tobą - idziesz w dobra stronę.
Jeśli jakość i przyjemność ze słuchania muzyki to nie tędy droga.

3)Ostatnia rzecz, ile m2 ma pokój odsłuchowy?

Ostatnia edycja:
Da się zrobić brzmiące nieco lepiej od A300 na tych samych jego głośnikach. Ale nie w taki sposób jak opisywany.

W ilu litrach ten GDN 30/100/11 pracuje bo otrzymałem propozycję zlecenia od jednego koleszki który ma takie dwa, bym coś z nich zrobił, ale nie wiem czy wgl warto jest bawić się w to...

Możecie mi wierzyć, lub nie, ale za sprawą krzyczących średnich stał... wzmacniacz, zaniosłem to całe ustrojstwo do kuzyna, którego wzmacniacz mam obsłuchany i sekcja średnio/wysokotonowa tutaj magicznym sposobem się nie drze, przesłuchiwałem jeszcze na pioneerze vsx 915 w trybie stereo i wrażenia takie same, no może oprócz gorszej jakości niskich tonów. Także... pomyłka, całą robotę w tym przypadku robił wzmacniacz. Ale i tak rozważę zamianę na oryginalnego średniotonowego, ale zanim utopię w to kasę wysępie od kogoś i przesłucham.

A co do tego ile pieniędzy wydałem to jest to około... 610/640 złotych.

Teraz czekam na paczki.

Kolumny mają pracować w pokoju ok. 36 m2.

Jeśli chodzi o brzmienie to dla mnie jest zadowalające, w paczkach mam nadzieję, że powinno być tylko lepiej.

Ostatnia edycja:
Powrót