• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

altust 110

Reakcji
0
siemka all własnie załatwiłem sobie te obudowy czymozecie mi powiedziec co mam kupic jakie głosniki itp bede wdzieczny i jakies shematy zwrotnic

Tonsil GDN 25/60 albo GDN 25/40, do tego GDM 12/60 i GDWT 9/40.
W wersji econo STX... ale nie bierz średnich STX-a, bo model GDM-12 to kaszana z plastikowym koszem.
Zależy ile masz kasy. Jak chcesz coś konkretnego i w rozsądnej cenie to STX GDN-27-300.

[ Dodano: 13-10-2005, 19:25 ]
Głośniki średniotonowe miały plastikowe "wiadra", poza tym wszystkie przetworniki były maskowane przez metalowe pierścienie; do tego dwa BR i dwa pokrętła regulacji dla średnich i wysokich tonów. Dobrze gdybyś to wszystko miał.
Jeżeli pokusisz się o założenie fabrycznych głośników Tonsila, to jestem pewien że znajdziesz do tego schemat "tuningowanej" zwrotnicy (tuning altusów jest powszechnie znany).

A do czego mają Ci służyć te Altusy? Bo jednym słowem to straszna kich. Nie lepiej zrobić coś lepszego i jednocześnie tańszego samemu?

siemka ja potrzebuje tych głsnikow go słuchania muzy troche głosniej o czystym dzwiekua aktualnie to mam teraz 350zł a mozecie zapodac jakis sklep internetowy albo sklep w mysłowicach albo w katowicach a co ty sugerujesz ze kicha ?? co by było lepszego tu jest ten plus ze mam juz obudowy !! ??

virusut, posłuchaj gdzies pożądnych kolumn,chocby ostatniego tworu Marka.Niezbyt daleko od Ciebie.Zakładam sie że po takiej sesji nie będziesz chciał splunąć na altusy.Powaga.

img13386sl.jpg

powiem tak dracule Marka W sa zaaajefajne ale jabym takich niedał rady ale pasowały by mi do pokoju :p

wracajac do altusow jakbym se juz kupił te głosniki o jakich jest mowa to jaka zwrotnica do tego ?? i prosił bym o sklep w katowicach z głosnikami a to aktualnie w nich jest ale tylko do jednego głosnika "do tego dwa BR i dwa pokrętła regulacji dla średnich i wysokich tonów"

[ Dodano: 2005-10-13, 22:07 ]
a co powiecie na cos takiego
TONSIL GDN 25/80 60 55 ZAMIENNIK ___ EXTREME
GDM 12/80/8 80W
TONSIL GDWK 9/40
co byscie powiedzieli nato ??
sorki ze tak wam marudze ale wiecie sami jak to jest byc poczatkujacym

Nie wiem co wam się nie podoba w obudowach od Altusów, przecież jak się w nie zaaplikuje dobre głośniki i przemyślaną zwrotnicę to ładnie się odwdzięczą. Inna sprawa że zainteresowany planuje wsadzić w to Extreme Devil. Wszyscy mamy tu uprzedzenia do tej marki, choć tak naprawdę nikt nigdy nie odważył się pomierzyć tych głośników.

ktos je miezyl nie pamietam kto (SW, Irek....??) ale zdaje sie ze kazdy egzemplarz ma inne parametry

A patrzyłeś zamiast tych EXTREME głośniki stx, mozna je zobaczyć na stronie www.stx.pl, do altusów wymiarami beda pasować GDN 27/150/... . Możesz te głośniki znależć u gościa na allegro o nicku: dspeaker http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=583920 ma ceny producenta.

Albo poszukaj kupić orginalne głośniki na allego z altusów, może trafisz taniej orginały. Chociaż ostatnio to tylko zwłoki, musiałbys je poddać regeneracji, ale to już jak uważasz.

ruthi7 powiem Ci ze 27/150/... ni epasuje do altusów 110:)
Wiem bo mialem:P Jako tako mialem w obudowie od altusa stxa 27/150/4SS i powiem ze za dobrze to on w tej obudowie nie gra... Chociaz gdyby wymienic te niby br i dac normalne dla niego strojenie to moze cos by z tego było...

Powrót