• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Amplituner jako "procesor kina domowego"

Reakcji
0
Dedykowane procesory kina domowego jak np. Emotivy są u nas niestety dość drogie, więc tak sobie wymyśliłem, aby kupić jakiś używany tani model amplitunera, który miałby dekodery DTS HD i Dolby TrueHD, czyli 7.1 i wyciągnąć z niego sygnał sprzed końcówek mocy a jako końcówki zastosować np. jakieś końcówki Borysa. Nie chciałbym umieszczać żadnych rezystorów za wyjściami z końcówek bo podejrzewam, że jest to gorsze rozwiązanie (wzmacnianie sygnału, tłumienie go i potem kolejne wzmacnianie).
Czy da się łatwo wyciągnąć ten sygnał z jakiś amplitunerów?

Tak, tani, używany, po gwarancji i zrobić PREOUT samemu. Czy to jest w miarę łatwe do zrobienia?
Bo modele z PREOUT są zawyczaj drogie a jaki jest sens płacić kupę kasy za mocniejsze końcówki skoro potem i tak korzysta się z PREOUT?

Standardy DTS MA i True HD są przesyłane tylko po hdmi.
Największy problem z amplitunerami to niestety awaryjność ich modułów hdmi. Statystyk nie znam ale patrząc po tematach to często i w różnych markach padają.
Pomysł z dorobieniem preout ciekawy ale szkoda żeby później wszystko poszło na marne bo wejścia się zepsują.

Wolałbym 7.1 jako bardziej przyszłościowe, no i jest już trochę materiału w tym systemie, choć ciągle jeszcze za mało.
Z 5.1 to nawet można kupić jakieś chińskie dekodery, ale 7.1 to tylko ampli lub zaawansowane (czytaj: drogie) procesory.

Z tym padającym modułem HDMI to chyba problem głównie Onkyo, albo akurat nie trafiłem na taki temat dotyczący ampli innej marki.

To rzuć może okiem na amplitunery z pre OUT stereo.
Przody zasilisz z zewnętrznego wzmaka, a surroundy będą zasilane z ampli.
Albo szukaj ampli z upaloną końcówką i wtedy nie będzie żal, że się końcówki nie wykorzystuje.

Powrót