• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Amplituner Sony STR-DH730 obsługa kolumn 4 ohm.

Reakcji
27
Cześć.
Pacjent amplituner Sony STR-DH730.
Problem w tym że z informacji na tyle obudowy wynika że w stereo obsługuje tylko kolumny 8-16ohm.
Ampli jest znajomego i posiada kolumny Eltax Linear Response 8 na vifach. Kolumny są opisane jako 4-8ohm ale podejrzewam że to będzie 4ohm a nawet pewnie miejscami mniej.
Czy jest możliwość przerobienia tego amplitunera?
Zmieniać trafo na takie o mniejszym napieciu? Wymiana yranzystorów na mocniejsze lub dodanie drugiej pary?
Zerknijcie proszę w schemat.
Nie bardzo rozgryzam ale czy nie ma tam jakiej detekcji pradu na wyjściu końcówek. Czy będą potrzebne zmiany w zabezpieczeniu.
Wolałbym dołożyć parę tranzystorów niż zmieniać trafko ponieważ ciężko znaleźć takie z odpowiednimi napięciami pomocniczymi.
Link do serwisówki https://elektrotanya.com/sony_str-dh730_str-dh830_ver.1.1.pdf/download.html

Od razu nie wyłączy się. Przy większych poziomach bardzo możliwe, że zareaguje zabezpiecznie.
W wyższych modelach stosowali przełącznik z tyłu 4 lub 8Ohm. Zmiana powodowała tylko zmianę napięcia z transformatora. Wszystko inne było to samo.

Niektóre modele amplitunerów(niekoniecznie sony) opcję wyboru impedancji miały w menu amplitunera, a nie fizyczny przełącznik. Może warto zagłębić się w instrukcję

STR-DG510 nie miał większych problemów z obsługą 4ohm, mimo że też nie powinien. Nie robię imprez w domu, służył tylko do TV i muzyki, ale żona lubi czasem "dać po garach" przy słuchaniu Nightwish itp.

STR-DB930 QS ma z tyłu wspomniany przełącznik.

Te dwa amplitunery miałem. DH730 jest nowszy

Pogrzebałem trochę w wyprowadzeniach oryginalnego trafa. Pozamieniałem konfiguracje wyprowadzeni i z 2x40V AC zrobiłem 2x24V.
Szacowana moc wzmacniacza przy tym zasilaniu w stereo to około 60W /4ohm. Nawet nieźle.
Napiecie zasilanie końcówek to yeraz około 32V DC.
Narazie ampli działa poprawnie. Spróbuję z kolumnami 4ohm.
Podbicie basu w tym ampli jest dość słabe:/ jakiś taki bez kopyta ogólnie.
Jakby trafko miało odczep 2x30V ac to myślę że byłoby bezpiecznie i niewielka strata na mocy. Niestety aż tak do uzwojenia nie mogę się dobrać.
Trafo ogólnie posiada takie uzwojenia:
40V-16V-0-16V-40V
12,5V-0-12,5V
11,5V-0-11,5V
Mierzone bez obciążenia przy napieciu sieci 235V

Ostatnia edycja:
Powrót