Wczoraj z kolegą porównywaliśmy brzmienie w/w wzmacniaczy. Kolumny (GDN18-130-8AKX i GDWK 10-200-8-AKX) i odtwarzacz CD Meridian były podłączone przez specjalny przełącznik na 3 przekaźnikach, który umożliwia jednoczesne przełączanie obciążenia i CD z jednego wzmacniacza na drugi. Sterowanie jest na długim kablu tak ,że można siedzieć w fotelu i przełączać. Słuchaliśmy bardzo różnej muzyki -klasyka, rock, jazz- przy różnych głośnościach, przez kilka godzin. Głośność wzmacniaczy była ustawiana na podobnym poziomie. A teraz ocena brzmienia: wg mnie obydwa brzmią tak samo. Kolega twierdzi że jest niewielka różnica, tylko kiedy ja przełączałem wzmacniacze to nie umiał stwierdzić , który gra. Mimo wszystko jestem zaskoczony- z jednej strony amplituner na tranzystorach z drugiej wzmacniacz na tetrodach przez wielu b. zachwalany, a to samo brzmienie. Czytając na forum opinie o bardzo różnych brzmieniach wzmacniaczy nie wiem jak ocenić wczorajszy odsłuch: czy ja już jestem taki głuchy, czy to szczególny przypadek , że te wzmacniacze brzmią tak samo , czy opinie na forum są nieprawdziwe. Jeżeli chodzi o moją głuchotę to nie jest tak źle bo wyraźnie słyszałem różnice w brzmieniu CD Meridian kolegi i mojego DVD. Miałem kupić nowy wzmacniacz ale teraz mi przeszło. Proszę o Wasze opinie.