• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Ankieta, co wolicie : Fornir czy Okleinę samoprzylepną?

Ankieta, co wolicie : Fornir czy Okleinę samoprzylepną?

• Fornir

Głosów: 0 0.0%
  • Okleina samoprzylepna

Głosów: 0 0.0%

• Łącznie głosujących
    0
tak tylko żeby okleiną samoprzylepną wyszło w miare ładnie to wypada przed oklejaniem polakierować kolumne.

Moje kolumny są na 11/100 i Alphardzie i wcale nie żałuje że użyłem forniru.Na prace dyplomową zrobiłem kolumny na jeszcze tańszych głośnikach i tak okleiłem je fornirem.

Budzik, masz lepsze warunki ode mnie, bo ja nie mam nawet garazu wujaszka. :) Co fornir to fornir...

Ja też w zeszłym tygodniu okleiłem swoje obudowy fornirem dębowym, trochę roboty z tym jest, ale ładnie to wygląda.

A teraz mam dylemat, jaką farbą to pomalować :)

Budzik, Ja nawet czegos takiego nie mam. Bede musial wszystko robic w pokoju takim jak Twoj. To powaznie ogranicza np. klejenie na budapren odpada, lakierowanie zwyklym lakierem tez :(.

no w zimie to mi sie cięzko robi, pozatym wczoraj dziury pdo głośnik iwierciłem wiertarka kupioną pare dni temu a potem pilnikiem recznym w pokoju :D ale jazda

LUKASZ napisał:
budzik okleina to gowno i nie da sie tego ukryc

jak ktos robi na alfredach fornir jest nie potrzbbny gdy dasz juz jakiegos pozadnego wooferka lub inny przetwornik okleina to grzech;)

Jesli to jest grzech to co powiesz jak ja wogole nie wykończylem suba na głosniku sls-263 i jakos gra mi taki "surowy" juz przez rok i nie czuje sie grzesznikiem. Takie głupie pierd.... a jakie to wogole ma znaczenie?

Estetyczne ma. Jak masz elegancko w mieszkaniu to niewykończony grat szpeci. I tyle.

Zdecydowanie fornir!Moim zdaniem wbrew pozorom w warunkach amatorskich(pokój Budzika)łatwiej jest okleić skrzynki właśnie fornirem niż okleiną.Oczywiście wykończenie (szlifowanie,lakierowanie) w piwnicy lub garażu wujka;)

Czemu robi się koumny na "gównianych" głośnikach ?
Zadający pytanie chyba nigdy nie zaznał biedy...

Wykończyć kolumny na dobrych głośnikach okeiną to grzech ?
To ma ładnie grać a wygląd to sprawa drugorzędna...

Fornir czy okleina ? Nie odpowiem na to pytanie gdyż nigdy nie miałem styczności z tym pierwszym więc nie mam porównania. Zamierzam nowe konstrukcje okleić fornirem wtedy się okarze (szkoda tylko że na kolumny oklejone fornirem nie pasują ozdobniki i będzie trzeba z nich zrezygnować). :)

Fornir , fornir , fornir długo sie człowiek przy nim grzebie ale EFEKT !!!
Okleiny testowałem nie polecam to materiał dla początkujących i niecierpliwych konstruktorów.
POzdrawiam Wszystkich FORUMOWICZÓW !!!

Akryl,akryl,akryl!Dlaczego tego nie ma w ankiecie?Co?Niesprawiedliwe.

[ Dodano: 2005-02-22, 20:50 ]
No i jeszcze korek,bo zapomniałem.

Cze, kiedyś w szkole eksperymentowałam z żywicami, włóknem szklanym i węglowym na różnym podłożu(drewno, karton, metal) i okazało się, że posługując się tymi materiałami można osiągnąc zadziwiająco niezłe efekty. Można grać fakturą, kolorem, kompozycją splotów itd. Materiał jest lekki, ekstremalnie sztywny.swietnie tłumi i wydaje mi się łatwiejszy do położenia i nie tak delikatny jak forniry, przez co trwalszy.
Moje hajendowe kolumienki (które zrobię jeszcze w tym roku?)zamierzam okleić cienkim włóknem węglowym z krwistoczerwoną żywicą, szlif i lakier mat. Będzie b.elegancko, nietypowo, odjazdowo, hajendowo. :ooooooo
eMpi

Dj SMS napisał:
Fornir, ale okleine łatwiej nałożyć

Moze latwiej ale na gldkiej powierzchni. Przy fornirze grubosci 1,5 milimetra jakim robilem nie dbalem zbytnio o to by powierzchnia do ktorej go przyklejalem byla gladka jak dup... niemowlecia.
Fornir to wdzieczny material jak wiesz w jakis sposob go obrobic to efekt koncowy powala na kolana.

Hej, Panowie! Musimy ustalić czy powierzchnia ma być GŁADKA, czy też RÓWNA na hipotetycznej długości i szerokości. Dla WYGŁADZENIA wystarczy papier 120 a wszelkie płyty, deski z których budujemy obudowy są na ogół RÓWNE. Poza tym laminaty mają tą zaletę, że same się "poziomują" naciągają i napinają w miarę "wysychania" czy też wiązania struktury. Zadem fornir nie posiada takich właściwości, szczególnie na Vikolu :) Polecam włókna z laminatem. Koszt położenia 1m2 to ok. 65 zeta za węglowe i ok. 40 za szklane. To zdawa misie ceny zbliżone do dobrego forniru (ceny DLH Drewno).
Pozdro, eMpi. Ach zapomniałam, laminaty można też robić z różnego rodzaju włókien naturalnych typu len czy konopie, nie ta sztywność co syntetyki, ale efekty estetyczne zaskakujące. A przecież w okleinie o to chodzi :)))

Powrót