cudny90
DIYaudio.pl logo creator
Tak w ramach ciekawostki, wiecie jakiego rodzaju silniki znajdują zastosowanie w obiektywach?
Są to silniki ultrasoniczne.

Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Owszem, silnik ma w korpusie. Mam Tamrona 28-70/2.8 i tą sigmę i żaden nie ma swojego silnika. Odnośnie precyzji to za AF body owszem, odpowiada zawsze, ale przy obiektywach z własnym napędem całkiem często spotykałem BF/FF. Jaka jest przyczyna nie wiem, podejrzewam że jakaś elektroniczna (bo ten sam zestaw obiektyw/body zwykle ma ten błąd o w miarę stałej wartości w jedną stronę). Przy obiektywie bez napędu, napędzanym za pomoca silniczka w body to się jeszcze nie spotkałem (nie żebym był jakiś bardzo doświadczony w sprzęcie)I z tego co pamiętam, to sony/minolta nie ma silników w korpusach, a za AF zawsze odpowiada body.
Jak już kita to IS II...18-55 IS.
Takiej "podpowiedzi" można się spodziewać od ludzi obeznanych w temacie i zajmujących się fotografią. Nie chodzi mi o robienie super ujęć itp. Po prostu szukam rady czy zwracać uwagę bardziej na parametry i wybrać model najlepiej wyglądający pod tym względem, czy pokierować się np wyglądem, bo "w tej cenie i tak nie ma różnicy". Czy może po prostu kupić jeszcze tańszy , "bo do 1000zł nie ma nic konkretnego", a może warto troszkę dołożyć do jakieś konkretnego modelu. Zdjęć robionych telefonem mam już dość.Ja szczerze mówiąc nie kupiłbym żadnego. Jakość niewiele lepsza bądź porównywalna z telefonem komórkowym. Moim zdaniem nie ma aparatów fotograficznych nowych godnych uwagi poniżej 1000zł.
Może kolega rozwinąć postawioną powyżej tezę?Czujniki w lustrzankach są w innym miejscu niż matryca. Matryca przysłonięta jest lustrem.
Będziesz musiał ostrzyć na oko.