• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Aparat cyfrowy - co kupić?

Słabo wierze w te drastyczne różnice między matrycami. Większość zapewne pochodzi od tych samych producentów i jeśli się nie chwalą jakimiś szczególnymi rozwiązaniami można przypuszczać że utrzymują pewien przyzwoity standard. Bardziej zwracam uwagę na wielkość matrycy.
Tak samo ni emam uprzedzeń co do marki aparatu - czy to samsung czy to sony czy panasonic - które nigdy nie były znane z produkcji sprzętu foto.
Sony mi nie podchodzi bo nazwa brzmi szpanersko :)
Ale jakby ten samsung miał jeszcze manualne nastawy obiektywu to mogłaby być dla mnie dobra propozycja.

A jeśli sie nie ma szkieł od EOSa i w zasadzie zamiaru kupowania dodatkowych poza zoomem dołączanym do EOSa M? Czy jednak Samsung NX1000 będzie trafniejszym i ekonomiczniejszym wyborem?

Samsung napewno bedzie tanszy i obraz z niego nie bedzie gorszy.

Dodam że chciałbym już z tą optyką mieć manualne ostrzenie i zoomowanie. Jednocześnie matrycę o jak największych wymiarach w tej klasie.

Kazdy ma manualne ostrzenie ( choc af dziala ok ), a matryca jest najwieksza z pola tanich bezlusterkowcow.

Eos M nie dośc ze ma do dupy AF to ta sama słaba matryca 18mpix Z tanich bezlusterkowców to Sony Nex 3 z tym małym zommek ewentualnie Szajsungi

Sony nex 3 5 i 6 to matryce 16 mpix, do tego dosc drogie i jakosc obiektywow dupy nie urywa, przy czym sa dosc drogie. Z koleji kazdy nowy NX ma te sama matryce 20.3 mpix.

ps jest jeszcze samsung NX210 z wyglądu niemal identyczny ale tak z 50-60% droższy. Nie chwytam czym się różnią.

Sa roznice. Przede wszystkim drozsze modele maja wyswietlacze AMOLED oraz krotszy najszybszy czas migawki. W NX1000 to jest standardowe 1/4000, a wyzsze modele maja 1/6000 i 1/8000. Topowy NX300 to obudowa z alu, dotykowy i ruchomy ekran AMOLED oraz troche inny procesor obrazu, ktory moze miec wplyw na jakosc plikow jpg, oraz z tego co pamietam to pozwala na szybsza obrobke zdjec w aparacie. Jesli ktos robi tylko raw ( jak ja ) to cala robote przejmuje soft do wywolywania rawow.

Jakby nie patrzyl Szajsung za 1200zl oferuje najwieksza ilosc mpix i to faktycznie widac. Do tego lacznosc WiFi i calkiem niezle obiektywy w dobrej cenie. Z reszta mozna porownac zdjecia testowe na dpreview.

Kto wie czy niedlugo ceny nie pojda w gore, bo system zdobywa coraz wieksza popularnosc, a producent juz zapowiedzial, ze w ciagu 1-2 lat pokaze bezlusterkowca z matryca pelnoklatkowa. Znajac polityke Samsunga, dowala taka cene, ktorej nie przeklnie zaden inny producent.
Poki co zostaje przy Szajsungu i czekam na rozwoj sytuacji :)

AMOLED na dezlusterkowcu może być przydatny i kto wie czy nie wart dopłaty kilkuset zł.

Tak czysto teoretycznie, dałoby radę przykręcić do niego to -http://www.swiatobrazu.pl/mobile/cosina-voigtlander-nokton-175mm-f095-test-obiektywu-27880.html

Cosina Voiglander Nokton - manualna do standardu mikro trzy czwarte. Teoretycznie, bo najtaniej jak widziałem była w cenie przekraczającej dwu krotność Samsunga NX1000.

Wrzucam linka do fotki testowej, ktora dzis wykonalem NX1000. Zdjecie wywolane z Rawa, iso100 obiektyw kitowy 20-50. Oczywiscie przy wywolaniu rawow mozna sobie z kolorami robic co sie chce, wiec nie kazdemu moze sie podobac.

http://www.megafileupload.com/en/file/448142/SAM-1034-jpg.html
http://www.megafileupload.com/en/file/448149/SAM-1026-jpg.html

Uwaga! Zdjecia w przestrzeni adobeRGB!

Powiedzcie jaki aparat za okolo 1200zl zrobi lepsze zdjecie? :) Ja takiego nie znam.

---------- Post dodany o 22:27 ---------- Poprzedni post o 22:20 ----------

Tak czysto teoretycznie, dałoby radę przykręcić do niego to -http://www.swiatobrazu.pl/mobile/cosina-voigtlander-nokton-175mm-f095-test-obiektywu-27880.html

Nie sadze. NX1000 ma fizycznie wieksza matryce niz mikro 4:3 wiec obiektyw nie bedzie pokrywac pelnego pola matrycy. Chyba :)

Efekty działania NX1000 rzeczywiście zadowalające. Obrazy nawet trochę takie "analogowe". Ja się temu aparatowi przyglądałem juz kilka lat temu.

eee niemozliwe, NX1000 wyszedl dopiero w zeszlym roku :P

Te samsungowe NXy (jakieś zwiazki z Pentaxem?) są już od kilku lat na rynku i robią sie coraz ciekawsze.

Kiedys robili wspolnie lustrzanke, jak teraz to nie wiem.

Ten aparat to skupisko wad i wkurzajacych rzeczy, matryca 3x4.6mpix na kazdy kolor, iso uzyteczne max 400, ale sa takie sytuacje w jakich ten aparat po prostu niszczy nie jeden zawodowy sprzet. Chcesz to Ci posle na maila jakies przyklady :)

Słabo wierze w te drastyczne różnice między matrycami. Większość zapewne pochodzi od tych samych producentów i jeśli się nie chwalą jakimiś szczególnymi rozwiązaniami można przypuszczać że utrzymują pewien przyzwoity standard. Bardziej zwracam uwagę na wielkość matrycy.

Matryce Produkuje Canon dla Siebie, Sony dla siebie i Nikona, Toshiba Samsung Fuji i Aptina:) Jest kilku producentów matryc a róznice sa duze poza szumami róznią sie jeszcze czymś takim jak DR:)

---------- Post dodany o 06:15 ---------- Poprzedni post o 06:12 ----------

Sony nex 3 5 i 6 to matryce 16 mpix, do tego dosc drogie i jakosc obiektywow dupy nie urywa, przy czym sa dosc drogie. Z koleji kazdy nowy NX ma te sama matryce 20.3 mpix.

I to jest własnie plus ta dobra matryca:) Nex 3 z tym małym kitem ujdzie, reszta obiektywów do dupy to fakt ale mało kto kupuje dodatkowe szkła do tych zabawek:)

o do samsunga w ubiegłym roku kupiłem NX 100 do zabawy po tygodniu rozsypało się pokrętło, wymienili mi na kolejna sztukę w której znów rozsypało sie pokrętło... odesłałem i odzyskałem kase;)

Witam
Ja od siebie polecę NEXa - posiadam NEX 3 i jak za te pieniądze to jestem zadowolony.
Posiadam obiektyw kitowy, miałem też naleśnika ale sprzedałem.
Zakupiłem natomiast Pancolara 50 i przejsciówkę M42. Bardzo fajne zdjęcia, tyle że ciężko w ruchu zrobić na ręcznym ustawieniu bardzo ostre zdjęcie z mały GO.
Pewnie lata praktyki :P

co do samsunga w ubiegłym roku kupiłem NX 100 do zabawy po tygodniu rozsypało się pokrętło, wymienili mi na kolejna sztukę w której znów rozsypało sie pokrętło... odesłałem i odzyskałem kase;)

Albo po prostu za mocno kręcisz, albo tak ma sz że w rękach nawet złoto ci rdzewieje :)

Ja mam małego samsunga jeszcze sprzed 5 lat z matryca nieco ponad 8,2mpix i 3x zoomem. Taki mały aparacik "podstawowy". Kiedyś kosztował prawie 500 teraz takie zabawki nawet z większymi rozdzielczościami ponad 10mpix sa od 250-300 zł.
W każdym razie aparat warczy jak młockarnia i mam wrażenie że zużywa baterie za pierwszym razem, albo coś tam nie styka od nowości. Generalnie to nie jest hi-end na pewno. Gdyby taki był nie nie rozpoczynałby skali cen od samego dołu oferty rynkowej.

Właśnie przywiozłem D5100 z kitowym 18-105 :) Zabawa jutro, dziś muszę znikać na imprezę rodzinną :)

Co do NX 1000. Bawi się nim moja żonka, a czasami ja wlaśnie z manualnymi szkiełkami. Tu z industarem 61ł z połokami mc:

Tu jakie powiększenia można uzyskiwać przy pomocy mieszka i industara 50:

A tu "uzbrojony" w mieszek i heliosa:

Przyznam, że w tej cenie ciężko ustrzelić coś równie udanego z matrycą APS-C.

Ostatnia edycja:
Przemo, mam prosbe. Moglbys gdzies wrzucic raw do pobrania z industarem ? Taka najbardziej ostra fota na niskim iso. Mam ten obiektyw i zastanawiam sie czy warto dokupic adapter do szkiel m39.

Mówisz masz. Tylko z którym? 61ł czy 50-2? Z Canona7D może być? Bo na NX robiłem tylko w JPEG. :(
P.s.
Tylko czy na m39 to nie jest 50 z zorki? Bo to jest inny obiektyw. ;)

Poniżej to dokładnie mój egzemplarz:

Ostatnia edycja:
Powrót