Kit tez moze byc, jak najbardziej, choc stalka na poczatek nauki fotografii jest moim zdaniem lepsza.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
400d fajny ale zbieraj na lepszy obiektyw, kitowy jest dobry co najwyżej do sprawdzenia czy puszka działa prawidłowo
Zorientuj się czy gość który sprzedaje zrzucał zdjęcia przez USB czy wyciągał karte. Już miałem delikwenta który wyciągał wiecznie kartę aż trzeba było reanimować powykrzywiane piny złącza.
Wielkie dzięki za rady. Ten obiektyw to pewnie kitowy starszego typu, myślę że i tak mi starczy na początek przesiadając się z taniej cyfrówki sprzed 5 lat z kilkoma megapikselami. Na razie to muszę w ogóle odkryć co i jak z tymi obiektywami, jak je ustawiać itp![]()
Dokładnie, wprawdzie body całkiem nieprofesjonalne, ale dobrze sprawdzić czy ma 20k zdjęć za sobą czy 400kIMO ja bym 400D nie kupował bo jest duza szansa ze przebieg ma dość duzy...
Nie do konca sie zgodze. Szkla manualne i staloogniskowe wymagaja innego podejscia do pracy. Podalem rowniez ogniskowa 35mm, poniewaz nie warto schodzic ponizej tej warosci, gdyz jakosc obrazu bedzie slaba. Ale jest sporo szkielek o jasnosci f3.5, ktore juz przy f4 daja ostre i ladne zdjecia w przeciwenstwie do kitowych zoomow. Przy kropie ogniskowa jest ciekawa, bo odpowiada pelnoklatkowej 50mm.Kupno do lustra typu 400D jakiegoś starego szkła 35mm mija sie z celem bo więcej sie człowiek nawk... i zniechęci na starcie niż to warte. Jedyny sens mają starsze szkła 50mm i więcej(te jeszcze jako tako dają dobry obrazek).
IMO ja bym 400D nie kupował bo jest duza szansa ze przebieg ma dość duzy a i technologia nie ta
PM, chcesz człowieka wystraszyć? M42?
Nie do konca sie zgodze. Szkla manualne i staloogniskowe wymagaja innego podejscia do pracy. Podalem rowniez ogniskowa 35mm, poniewaz nie warto schodzic ponizej tej warosci, gdyz jakosc obrazu bedzie slaba. Ale jest sporo szkielek o jasnosci f3.5, ktore juz przy f4 daja ostre i ladne zdjecia w przeciwenstwie do kitowych zoomow. Przy kropie ogniskowa jest ciekawa, bo odpowiada pelnoklatkowej 50mm.
Przebieg moze byc rozny, to prawda, ale technologia nie ta? To moze zerknij jakimi aparatami robilo sie zdjecia nagradzane na swiatowych konkursach?![]()
Jakbym go chcial wystraszyc, to bym napisal, zeby sobie analoga kupiluwazam, ze nie ma lepszej przygody z fotografia niz dobra, stara ksiazka z biblioteki, analogowa lustrzanka z obiektywem staloogniskowym i kilka rolek negatywu. Uczy pokory i myślenia jak nic innego
![]()
PM sorryy ale nowe kity są znacznie lepsze niz przeciętne stare szkła 35mm, te lepsze 35tki sa znów znacznie droższe niz KIT.
Nie wiem jakie miałeś puszki, moja przygoda z lustrami cyfrowymi zaczęła się od właśnie 400D i jak dla mnie jest to stara technologia w porównaniu nawet do nowych lustrzanek za 1,3kz.
Tutaj się całkowicie zgadzam, najlepiej to kupić coś 6x6 albo 6x7 by można było zwykłymi skanerami uzyskiwać dobre jakościowo pliki a i możliwość zrobienia tylko 10 lub 12 zdjęć sporo uczy.
Panowie, Nikon D3100 + 18-105 VR to dobra opcja na pierwszą lustrzankę dla początkującego ?![]()