• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Aparat cyfrowy - co kupić?

Dynax 4 ma czystą matówkę, ale jest tak jasna, że bez problemu manualnie ustawię ostrość. W A500 gorzej.
Popierając przedmówcę: większość testów cyfrówek z nowymi matrycami APS-C lub 1 cal tego dowodzi.
Powiększenia robiłem max 30x45.

Ostatnia edycja:
Ja też. Większość labów robi odbitki max 150dpi. Przy 300dpi, 30x45 daje 3500x5300px czyli jakieś 18MPx. Dla 150dpi to ok. 5MPx, to i od dawna matryce już z takim formatem są dostępne. Moja pierwsza cyfrówka to była Minolta A2 i już wtedy spoko duże formaty wychodziły.

Ja się zasadniczo nie bardzo znam, ale z moich doświadczeń to znaczące różnice są pomiędzy aps-c a ff. Jeśli porównujemy JPEG to może i racja, jeśli RAW to już tak różowo nie wygląda. :) A świadczy to jedynie o lepszych/wydajniejszych procesorach i softach. A to można ogarnąć wywołując RAW. :)

A ostrzenie? Nauczyłem się przy makro. Przy normalnej fotografii najpierw pierścień ostrości, a następnie "mikroruchy" w przód i tył aby był najostrzejszy element, który mnie interesuje (n.p. oczy). :) Przy makro i dużych skalach korzystam z LV.

Ostatnia edycja:
To chyba muszę poćwiczyć to ostrzenie. Bo na razie to mi mało precyzyjnie wychodzi. Jak miałem manuale to nigdy nie miałem z tym problemu.
A na FF mnie nie stać, więc nie mam dylematów z wyborem :) Zresztą jakoś nie czuję potrzeby. Prędzej czuję potrzebę jeszcze mniejszej klatki jak mnie po którymś kilometrze spaceru już dobrze plecy bolą od dźwigania ;)

Ostatnia edycja:
No, jak ty takie "portrety" robisz to ruchy rzeczywiście muszą być mikro :) Chylę czoła :)

Wiesz, raczej chciałem pokazać, że przy LV i powiększeniu (elektroniczna lupa) można precyzyjnie wyostrzyć. Przy portrecie "klasycznym" szkoda czasu, nerwów i baterii na takie ostrzenie.
:)
Ale dziękuję serdecznie za miłe słowo.

Kiedyś pytałem sie o "głupka" do 300 pln. i został mi polecony wtedy APARAT NIKON L27 .
Nie miałem ostatnio kompletnie czasu aby sie zainteresować tym tematem a tu całkowicie za free wpadł mi w ręce Olympus CAMEDIA C-5050 Zoom , podobno nowy , kilkadziesiąt zdjęć zrobił i do szafy powędrował bo właściciel miał lepszego.

Dobre to je??:):)

Przepraszam, że jako przykład zamieściłem fotografie płytkie i nudne. Niemniej wydaje mi się, że akurat w tej fotografii najciężej ostrzy się z "ręki". Ale ja się nie znam.

Ostatnia edycja:
Przemo, nie bierz tego do siebie. Pisze w ogole. Wychowalem swoja wrazliwosc fotograficzna na zdjeciach Bressona, Salgado, Leibowitz, Josef Hoflehner, Nick Brand i wielu innych mistrzow. Przez to uwazam makro za wyjatkowa nude, efektowna ale nic poza to :)

przemo-lukas jakim obiektywem robiłeś? zdjęcia stackowane?
Zdobyłem za grosze pierścienie pośrednie m42, jak będę miał trochę czasu to sprawdzę efekty działania.

Ostatnia edycja:
Pogromca mitow - nie biorę. Zachowałem się jak mała dziewczynka. Jasne, każdy woli coś innego. Z drugiej strony mocny filtr ND + znajomość pojęcia: odległość hiperfokalna daje również fotografię "efektowną" choć na dłuższą metę nudną i technicznie niezmiernie łatwą do wykonania (statyw i kompozycja kadru). :)

scythe1123
Vivitar 28mm na M42 przysłona domknięta do f16. Lampa reporterska z dyfuzorem. Czasem podpinam dodatkowo pierścień odwrotnego mocowania. W sumie daje to maksymalną skalę odwzorowania 5:1.

Mam okazję kupić Samsunga NX2000, co o nim możecie powiedzieć? Jak wypada do tanich Olympusów z serii PEN?

Oba systemy nie przeszkadzają w wykonywaniu fotografii. Mi NXy bardzo "leżą" ale wydaje mi się, że jednak system bardziej niszowy. Mniej do niego adapterów na starsze obiektywy, swojego czasu miałem problem z dokupieniem przewodu synchronizacyjnego do lampy błyskowej. I do Olka kupisz w Polsce skórzane etui bez problemu. :) Ja do NX1000 miałem problem. :) Oczywiście z tym ostatnim to niby żart, ale... :)

Ostatnio rozmawiałem ze znajomym który miał sporo już różnego sprzętu (zbieracz :) ) Ponieważ już mu się nie chce targać na wakacje i imieniny cioci swojego FF, kupił takiego PENa. I zastanawia się nad powrotem do lustrzanek takich czy innych, bo w słońcu brak jakiegokolwiek celownika daje się mocno we znaki.

Mam okazję kupić Samsunga NX2000, co o nim możecie powiedzieć? Jak wypada do tanich Olympusów z serii PEN?

NX2000 fajny. Jedyny Olympus wyraznie lepszy w troche wiekszej cenie to PL5. Tansze modele nie warto rozwazac. Jezeli nie jest Ci potrzebny uchylny ekran oraz wizjer to smialo bierz szajsunga.

Powrót